»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 . . . 707
 842. Octopus 2007 jún 10. 23:02  
Kedves Edka és Békabúvár!

Nagyon megtisztelő, hogy ilyen sokat és sokan foglalkoztok az általunk szervezett expedícióval. Egy kicsit azért elszomorít, hogy hiányos ismereteitek miatt, téves következtetéseket vontok le, illetve olyan párhuzamokat kerestek, amelyek messze vannak a valóságtól. Továbbá az is elszomorító, hogy mi vettük a fáradságot és az UNESCO Egyezményt és az ICOMOS Carta teljes anyagát lefordítottuk magyar nyelvre és felraktuk honlapunkra, de ezek tartalmával még nem nagyon vagytok tisztába. Pedig ezek rendelkeznek a víz-alatti örökségek kezeléséről, az azokon végzendő munkák folyamatáról és annak szabályairól. Hozzá teszem, hogy Magyarország is az UNESCO tagja és egyben aláírója az egyezménynek.
Honlapunk címe: www.octopus.org.hu

Ezúton szeretnék néhány gondolatotokat kiegészíteni, illetve helyes, a valóságnak megfelelő irányba terelni. Ezt azért látom szükségesnek, mert én személyesen is nap, mint nap hallok olyan hátborzongató, nevetséges, minden valósalapot nélkülöző történeteket rólunk, amelyek olyan "jól informált" búvártársaktól származnak, akikről fogalmam sincs, hogy kicsodák. Gondolom, elfogadjátok tőlem azt a tényt, hogy az elmúlt 12 év során általam vezetett expedíciók teljes tagságát személyesen ismerem.

1. Nemzetközi Tengerjog.

Minden víz-alatti örökségről rendelkező jog alapja a Nemzetközi Tengerjog. Ezen belül kell megkülönböztetni, azt hogy a keresett tárgy Nemzeti vagy Nemzetközi vizekben fekszik. Óriási a különbség. A Békabúvár felvetései valóban igazak a Nemzetközi vizekre, de a Nemzetiekre viszont nem. Ott mindig az adott ország törvényei az irányadóak. Amennyiben nem így lenne, akkor az nagy fejetlenséghez vezetne. Csak gondoljatok kis hazánkra, ahol rengetek Római kori emlék található. Ebben az esetben Olaszország teherautó számra kezdhetné haza hordani az összes feltárt emlékeket. De félre a tréfával. Az expedíciónk teljes joghátterét 3 nemzetközi tengerjogász biztosítja, akik minden aspektusából már megvizsgálták az idevonatkozó Brazil Törvényeket. Mind e mellett én nem gondolom, hogy a Brazil jogalkotók olyan törvényeket hoztak volna, amelyeknek nem lenne meg a nemzetközi elfogadhatósága.

2. Régészeti oktatás.

Az elnevezést nem mi adtuk, hanem a NAUI. Szerintem ez csak játék a szavakkal. Részünkről mi soha sem állítottuk, hogy régészeket képzünk, hanem a búvárok részére olyan ismereteket adunk, amelyekkel hasznos segítőjévé válik a vezetőrégész számára. És ez a legfontosabb. A korábbi expedíciók teljes tagsága Dél-Afrikában végezte el ugyan ezt a tanfolyamot az NAS szervezésében. Annak tananyaga koránt sem volt teljes és sajnos mi magunknak kellet tapasztalati tényezők alapján igazából megtanulnunk azt, hogy mi is a feladatunk. Ezt az óriási mennyiségű tapasztalatot összevetve az NAS és a NAUI tananyagával, továbbá az egyesület vezetőrégészével és az oktatóval közösen elkészítettük a saját oktatási anyagunkat. Itt megjegyezném, hogy míg a NAS és a NAUI füzetei nem haladták meg a 15-20 oldalt, addig a mi anyagunk 91 oldalon segít a felkészülésben. Az anyagunk valóban nem foglalkozik a jogokkal, mert az a jogászok és az expedíció vezetésének a dolga és nem a búvároké.
 3. Régészeti kutatás és a profitorientáltság. Ez valóban régi és sokat vitatott téma. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy ilyen jellegű régészeti kutatás és feltárás óriási összegekbe kerül, amit nem lehet a klasszikus "szponzorrációs" partnerekkel finanszíroztatni. Ezt elvárni vagy elképzelni szerintem nagyon naiv dolog lenne bárkitől is.Természetesen mi ugyanúgy figyelemmel vagyunk a régészeti előírásokra, azok alapelveinek betartására, mint ahogy a finanszírozók, illetve támogatók érdekeire. Javaslom a Békaembernek, hogy olvassa el a honlapunkra felrakott korábbi kutatásainkról szóló beszámolóinkat is, mert akkor bizonnyal észreveszi a különbséget egy "kincsvadász csapat" és egy régészeti kutató csoport munkája között. Mi az utóbbiak vagyunk!!! A Francia kutatókról semmit sem tudok, de valószínűsítem, hogy valamilyen fontos szabályt szegtek meg. A víz-alatti kutatásokat olyan szigorú előírások szabályozzák, amelyek lehetővé teszik, hogy a legkisebb törvénytelenség vagy szabályszegés az engedélyek azonnali visszavonását is eredményezheti. Ez természetesen a ráfordítások elvesztését is jelenti. Több esetről tudok, ahol viszont valóban "kincsvadászokat" kaptak el a hatóságok. Azokban az esetekben a teljes felszerelést elkobozták, óriási pénzbüntetést és valamennyi börtönbüntetést is kiszabtak a delikvensekre. Még egyszer köszönöm a hozzászólásaitokat és remélem, hogy sikerült a bennetek lévő információ hiányból fakadó téves elképzeléseiteket jó irányba terelni. Tisztelettel: Szalóky K. AttilaOctopus Egyesület ElnökeExpedícióvezető
 841. Luciferin 2007 jún 10. 22:32  
Hol is él?
Szerintem afrikai golyós rák :) de csak akkor ha nem dél-amerikai.
 840. Bunny 2007 jún 10. 21:52  
aida-hungary pl.
 839. Bunny 2007 jún 10. 21:51  
Az ausztrál aboriginalok népművészetének alapja a dotpaint, amikor pöttyökből rakják ki az ábrát. Mondjuk manapság kisséfogalomzavarban szenvednek az egozitukus boltok, amikor afriaki maszkot megfestenek így, de mindegy.
Na a lényeg, hogfy odakint mondta az idegenvezető, hogy ennek alapja (mármint a pöttyöknek) az a kis rákocska által készített golyó, ami a tengerparton él. ő egyszerűen azt mondta, hogy így hordják ki a törmeléket a járatokból, "feltalálták a kereket", szóval hogy golyóként egyszerűbb kigurítani mint tologatni.
 838. hurka 2007 jún 10. 19:53  
Ezzel a témával nem vagyok népszeű(megétem)esetleg a légzőizom erősítésről azért tudnátok valmit mondani?
 837. Jules 2007 jún 10. 19:42  
Azt meg tudod mondani, milyen rák? arra már rá tudnék keresni. mondjuk latin névvel...
 836. Luciferin 2007 jún 10. 19:39  
Most már akkor láttam a rákokat de, hogy miért csinálnak golyókat azt továbbra sem tudom. Persze írhatnám, hogy a lyukaikba betárazzák és a mitom én milyen bacik felszaporodnak és azt eszik (ami lehet is) de ettől még ez csak egy tipp a másik tipp, hogy tekéznek (ami szintén valószínű).
Mo-n a szigonyos halászat a halászati törvény szerint tilos. És én ezzel egyet is értek.
Nincs tartalék aksim.
(Az Ultiban is kedvencem a betli, az életben nem de ott is gyakran játszom ezt. Nem szolgál örömömre.)
 835. hurka 2007 jún 10. 18:34  
Megértem ki ilyen, ki olyan ,nagyon szépek a képeid az a barracuda (talán jól láttam)egy igazi szépség.Belevágok,és majd meglátom...
 834. elche 2007 jún 10. 18:02  
Sejtettem. Nézd, én úgy gondolom, hogy szabadtüdővel ez komoly sportteljesítmény is lehet, és amíg létezik vonóhálós halászat, aligha a szigonyosok tehetnek bármiről, tehát amíg valaki szabályozott keretek közt űzi -és láthatóan te ezt tervezed, elfogadom a dolgot. Inkább csak felfogás kérdése: én fényképezőgéppel "vadászok", de még a horgászat is idegen tőlem.:)
 833. hurka 2007 jún 10. 17:53  
Kedves elche köszi az infót ,megnézem,nem örült gyilkolászást szeretnék természetessn végezni,szeretem,és tisztelem  az élőlényeket de vadász vagyok...
 832. elche 2007 jún 10. 17:43  
Csak egyszer olvastam cikket manapság aktív szigonyos halászokról, szerintem ez Magyarországon nem igazán népszerű, csak nagyon kevesek által űzött tevékenység. A cikk azt hiszem egy Submarine-ban volt, talán érdemes volna megnézni, hátha ott van név vagy elérhetőség azokhoz, akik értenek hozzá.

A hazai búvárok többsége számára meglehetősen idegen a vadászat, jelen pillanatban ez a helyzet (aminek alapvetően inkább örülni szoktunk). Készülékes búvár részéről meg amúgy sem túk etikus, noha pár helyen a világban csinálják ilyen módon is, szabadtüdőzéssel komoly szinten meg kevesen foglalkoznak nálunk. Pedig az alapokat nyilván először ott kell megtanulni. Lehet, utána a szigonyozás már nem is lesz annyira érdekes.:)
 831. elche 2007 jún 10. 17:25  
Tartalék akksid nincs a HP-hoz? Nem drága, és azt a második merülést megcsinálhatod vele végig.:)
 830. Jules 2007 jún 10. 17:21  
Küldtem róluk képeket az emailedre, amiről a múltkor írtál. remélem segít.
 829. Luciferin 2007 jún 10. 17:10  
Kérdezd meg a kislányodat, hogy ő miért csinál kis golyókat sárból :). Nem láttam a filmet. Nem tudom a választ. Milyen rákok?

Szivesen,
 828. Luciferin 2007 jún 10. 17:07  
Jó van na.
Csak a fotós fórumot is végig kellett olvasni. Volt jó is rossz is ahogy ez már szokott lenni. Általában falat merültünk volt egy barlang is meg egy üreg is. A barlangba rengeteg nagy makrélát igértek de nem volt egy se. Az üregbe a végén mentem de akkorra már rendesen felkavarták az alján levő homokot. Volt egy cső is 10 m-en kezdődőtt és 24-m-en végződött. Nekem ez tetszett a legjobban. Volt még egy halászhajó roncs, annak utána kell nézni a Submarinban, mert ott van róla egy cikk, az is jó volt. Csináltam egy csomó rossz képet. (Nem tudok élesre állítani.) A makróval készült nagylátószögű kategóriát javaslom mint új verseny pont. Varázslatos képeket készítettem a témában :(. Láttam egy csomó polipot, meg a szokásos adriai dolgokat, volt angolna is, muréna is, meg languszta.
Hálistennek szigonypuskás nem volt köztünk, de azért volt egy-két természetre nézve nem etikus megnyilvánulás. Én 6 darab kavicsot hoztam haza de azt is a partról nem a tengerből. Meg töb mint 400 rossz képet de ebből néhány szárazföldi. A HP szeret lemerülni, általában másfél merülést bír, ennek sem örültem.
 827. Jules 2007 jún 10. 17:03  
Lucferin,

te talán tudsz segíteni. Kislányom kérdezte tőlem, hogy miért csinálnak a rákok kis golyókat a Deep Blue filmben. Remélem láttad. Tudod, amikor a parton rohangálnak, és a homokból egymás után csinálnak kis labdacsokat, aztán bespuriznak a vízbe.

Köszi,
Jules
 826. hurka 2007 jún 10. 15:59  
Szasztok!
Engem a szabadtüdős szigonypuskás vadászat érdekel,főleg az Adrián.Aki esetleg tud írni néhány okos dolgot(felszerelés,technikák,halak,egyéb ehető dolgok)azt nagyon megköszönöm.(kezdő)
 825. elche 2007 jún 10. 15:53  
Most már tudjuk, hol voltál. Vajon az is kiderül, milyen volt?:)
 824. Luciferin 2007 jún 10. 11:26  
Aha.
Kicsit bővebben: létezik a kandiru (candiru) a harcsafélékhez tartozik. Eredetileg nem hobbiból megy az emberbe hanem mert kopoltyú élősködő. Más halak kopoltyúiba úszik be és ott vért szívogat. Természetesen a péniszbe véletlenül (tévedésből) megy be, aztán ha bent van akkor megy egy darabig majd elpusztul. (Neki sem jó.) Végbélbe szintén felmegy. De hát férfiak vagyunk és a kis micsodánk a legfontosabb nekünk. A valóságban a legveszélyeztetebbek a menstruáló nők, csak hogy ha arrafelé bemegy valami azt mi természetesnek tartuk... Ja meg ez Dél-Amerika folyóvizeiben izgalmas. Nem tudom, hogy konkrétan milyen kémiai anyagot érzékel amire felizgul, de hát én oly keveset tudok.
 823. Luciferin 2007 jún 10. 11:18  
Na most akkor megjöttem, Hvaron voltam. Amikor azt írtam, hogy elmegyek akkor tényleg elmentem ezért késett a válasz. Bocs.
 822. kukibalboa 2007 jún 10. 09:22  
Naui Scuba Diver
 821. miki54 2007 jún 09. 12:20  
Csak lehet hogy a DM nem visz le odáig.Milyen kártyád van?
 820. kukibalboa 2007 jún 09. 11:28  
mélység nem számít merültem már 45 méteres deko-t és nagyon kemény vagyok várom a további mélységeket jó formában tartom magam évről-évre....
 819. Ellbando 2007 jún 09. 10:07  
A roncsok kb 35m-nél kezdődnek, nem biztos, hogy elvisz a merülésvezető, atól függ milyen igazolványod van. A kis sumák még a merülési naplóra is kiváncsi volt, annó.
 818. miki54 2007 jún 09. 09:21  
Pld.Razanj:10 merülés 200 eu
               i nap ap:19 eu
 817. kukibalboa 2007 jún 09. 09:03  
Pontos helymeghatározás:helyiség?délen?
 816. hopposztkopp 2007 jún 08. 20:57  
Akár itt is.
Ha "csak " hétvége, akkor...Számolva az össz. költséget az Adria majd mindenütt "drága". Mostmár.
 815. kukibalboa 2007 jún 08. 20:34  
hol is?
 814. hopposztkopp 2007 jún 08. 20:03  
(csak gondolkodtam a 20 € -os merülésenkénti áron + st. apartman 50€ éjszakánként -3-4 emberre- főszezonban. Maradok délen, mert ez bizony sokadszorra is drága)
Tessék kicsit körülnézni!
 813. kukibalboa 2007 jún 08. 19:20  
köszönöm szépen,szerintem is drága de igazából nem én választottam az uticélt mondjuk úgy én csak sodródom az árral....remélem azért a magyar tavak látótávolságához képest jobb lesz....I hope
 812. elche 2007 jún 08. 17:51  
35 euro merülésenként... Hát, azt hiszem nem irreális Rovinjban, mint ahogy a szállás ára sem az. Viszont ettől függetlenül piszok drága a búvárkodás. Szurkolok neked, hogy megérje, de ha nincs szerencséd a roncsoknál nem lesz nagy látótávolság. Ha fontos az ár, legközelebb fontolj meg más úticélt is.:)
 811. kukibalboa 2007 jún 08. 17:15  
6 alkalom 35 euro egyenlő 210 euro kb.
 810. kukibalboa 2007 jún 08. 17:14  
biztos jó lesz,alig várom lehet hogy még olcsóbban megúszom,nem tudom bár a merülések átlagban 35 euro/merülés a szállás átlagosan 75 euro/fő/4nap/3éjszaka
 809. kukibalboa 2007 jún 08. 17:08  
utiköltség nincs,még nem ismerem a merülés tárgyát(roncsok stb.)cuccot viszek csak palackom nincs
 808. miki54 2007 jún 08. 16:00  
+uti költség?
 807. Grelex 2007 jún 08. 15:57  
Akkor ekéstünk!
Már hegyes se lesz a régi.Persze, lehet menni ezek után is, de a lényeg már nincs ott.
Nekem ott volt annak idején az első mélymerülésem és az első roncsom!
HIányozni fog!
Roncstelepítés?
Ezt se direkt tették le.
Nem is hiszem, hogy engednék, ha ezt is kivették.
De kit is zavart?
 806. elche 2007 jún 08. 15:35  
Az árban mi van benne? 3 éjszaka szállás, 6 merülés minden felárral (palack, ólom, cucc, roncsfelárak)?
 805. kukibalboa 2007 jún 08. 15:33  
Scuba Diver vagyok és most készülök Rovinjba merülni...Még nem merültem tengeren ez lesz az első ha összejön.Egyelőre kaptam egy árajánlatot 270-280 euro szállás és 6 merülés hajóról....4nap 3 éjszaka Vélemény?
 804. kukibalboa 2007 jún 08. 15:29  
hy elche
 803. elche 2007 jún 08. 15:24  
Valaki mindig jár erre, csak péntek délután van, és nagyobb a csend...:)
 802. kukibalboa 2007 jún 08. 15:14  
van itt valaki?
 801. kukibalboa 2007 jún 08. 15:11  
mizu?
 800. békabúvár 2007 jún 08. 14:05  
Úgy hallottam, hogy már kivették részben.Ezért roncstelepítésen kéne gondolkoznunk:)
 799. elche 2007 jún 08. 08:57  
Rovinj szerintem a legdrágább az egész Adrián. Amikor arra jártam, volt ilyen roncs felár, olyan távolsági felár, meg valami védett övezet felár, meg sós víz felár...:)
 798. Grelex 2007 jún 08. 08:18  
Kár lenne, pláne a mi szempontunkból, ha kivennék.
De ezt ecsetelgetnem is kár.
 797. Bunny 2007 jún 08. 08:08  
Erről jut eszembe, hegyeshalomnál kivették a roncsot? Úgy hallottam, hogy a bányatársaságot kötelezték arra, hogy állítsa vissza a természet eredeti állapotát (bár gondolom a kavicsot nem kell visszahordani :D ), és emiatt kiemelik kedvenc futószalagunkat, ami nagy hiba lenne.
Esetleg kéne valahol lobbyzni ha még nem késő, hogy az ott nagyon is jó helyen van és az élővilág speciel örül neki, szóval ne vegyék már ki.
Valakinek valami infója?
 796. Grelex 2007 jún 08. 08:04  
Nem is gondoltam volna, hisz nem sok ember számolt be erről a helyről.
Azt hittem, hogy "csak " sötét van.Akkor olyan lehet, mint Hegyeshalom?
Várom a videot, ha lesz időd.
Köszi ismét
 795. Jules 2007 jún 08. 07:50  
kis különbség, hogy ha a Thistlegormon világítasz éjszajka, akkor látsz is valamit. Itt jóval kisebb a látótávolság. Majd rakok fel egy kis genfi roncsvideo-logot, ha lesz rá időm.
 794. szatti2 2007 jún 07. 23:41  
Nekem van pisi szelep , de sehogy sem sikerül a víz alatt elkezdenem a dolgot. Ha már derékig vagyok csak a vízben, akkor már megy.  Úgy nézem ezt is szokni kell. Nem egy természetes dolog "beöltözve" pisilni.
 793. Grelex 2007 jún 07. 22:58  
Ha éjszakaiban megvolt a Thistlegorn,akkor ez is jó lehet!
Abban biztos voltam,hogy viszem a szárazruhát, de az aláöltöző volt csak kérdés.
Eddig.
Látom, az is kell! 
Köszi Jules mégegyszer.
Első   1 . . . 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés