»» ««

Portugália

Nyomtatás
Atlanti óceán kelet, Afrika

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem euro. Utazási szezon a szigeteken egész évben, a szárazföldön illetve merülés szempontjából a legjobb május-október.
Dekompressziós kamrák: Lisszabon, Madeira, Horta (Azori-szigetek). Vészhelyzeti telefonszám: 112
Ez a kis ország rendkívül változatos partszakaszokkal rendelkezik az Atlanti-óceánban, ám ezek felkereséséhez időnként elég sokat kell utazni. Ennek a látszólagos ellentmondásnak az az oka, hogy a kontinentális Európa legnyugatibb országához tartozik két igen messzire eső kis szigetcsoport is, Madeira és az Azori-szigetek.

Az európai kontinensen található Portugália atlanti-óceáni partszakasza inkább a hagyományos utakat kedvelő nyaralók választása. Ennek ellenére hosszú, homokos partjaitól nem messze is akadnak merülőhelyek, elsősorban a roncsokat szokták emlegetni. A látótávolság ritkán éri el a 15 métert, a víz pedig 16-23 fokos lehet évszaktól függően. Búvárbázisokat több helyen, például a népszerű nyaralóhelynek számító Algarve és Faro közelében találni.

Madeira és a hozzá tartozó Porto Santo szigete viszont már annál inkább a búvárokat vonzó úticélok. A jellegében, élővilágában elsősorban a Kanári-szigetekhez hasonló szigetek valamelyest visszafogottabb hangulatúak, és nem jellemző a Tenerifén vagy Gran Canarián megszokott turistaáradat. Madeirán a déli partszakaszon merülnek általában, itt található a sziget pár búvárbázisa. A legismertebb hely a Garajau nemzeti park, ahol hatalmas sügérek, nagy halrajok élnek háborítatlanul. Szerencsésebb búvárok mantával vagy akár fókával is találkozhatnak. A víz még nyáron is alig melegebb 20 foknál, télen kicsivel 15 fok feletti, ráadásul télen az óceán hullámai is megtréfálhatják a búvárokat.

Az Azori-szigetek szinte az Atlani-óceán közepén találhatóak, 17-24 fokos vízre, és akár 40-60 méteres látótávolságra is lehet számítani, természetesen nem minden időszakban. A nyílt tengeri merülőhelyek közelében bármikor előfordulhatnak manták, cápák, teknősök, delfinek. A térség ismert a bálnanéző túrákról is, ahol a legnagyobb testű tengeri emlősökkel is lehet találkozni.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -1 óra, az Azori-szigeteken -2 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Portugal
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Búvár Bár: Jess and Jenny! Virágok, hullámok, sügérek - Madeira


Azori-szigetek
    fal
    scenic
    fal, barlang
    fal, üreg, scenic
    roncs, (teljes roncs)
    zátony
Madeira
    fal, üreg
    fal, üreg
    scenic
    zátony
    zátony
Fotóalbumok:
16 kép
Ámbráscetek és társaik az Azori-szigeteknél
18 kép
Portugália
16 kép
Madeira[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. fects 2013 aug 19. 21:08  
Akkor az az ár nem változott. 1 merülés 25 Eu helyben, de ha hajó visz ki, akkor az még +15 Eu. Én 40-et emlékeim szerint még sehol sem fizettem egy merülésért, ha nem kellett külön belépő az adott helyre.
 22. rezgaras 2013 aug 19. 09:38  
Mitől volt olyan drága? Én a négy merülésért 100 eurókát fizettem, igaz saját cuccal és helyben merültünk.
 21. fects 2013 aug 18. 22:24  
Megjártam, merültem egy párat (életem legdrágább merülései), jó volt, de semmi extra. Köszi a tanácsokat még1x.
 20. rezgaras 2013 jún 25. 10:40  
Nézd, az eddigi tapasztalataim szerint egy bázison megmondják, hogy hova mennek, te pedig eldöntheted, hogy mész-e velük. A célpont pedig rövid távon is változhat az időjárástól függően. Madeirán a Garajau parkba hajóval visznek, mert az ottani helyi bázis bezárt (ráomlott a kőfalból egy darab). Oda érdemes kimenni. Én elmennék a szigetekre is, arról sok jót hallottam és olvastam - amikor ott voltam ősszel, már nem mentek. Ez persze úgy tudom, egész napos túra, plusz felár, de szerintem megéri.

A cucc mondjuk nem speciális Madeira kérdés. Ha az ember "tudományosan" szemléli, akkor arra gondolhat, hogy a két legnehezebb darab a ruha és a redó. Ezeken lehet a legtöbbet spórolni. A német bázisoknak a tapasztalataim szerint tisztességes és karbantartott cuccaik vannak, tehát nincs igazán rizik a bérelt felszereléssel. A ruha akkor lehet probléma, ha "abnormális" méretű vagy. :-)) Nekem mondjuk az összes cuccom (táskával, palack és ólom nélkül) kb 17-18 kiló (nincs fotofelszerelés). A túrabakancsot Madeirára (érdemes!) a lábamon vittem (a reptéren lehuzatják...) Apropó, ha Lisszabonban szálltok át és van bőven idő, be lehet menni a városba, metróval 40 perc. A reptéren pedig van csomagmegőrző - bár nem olcsó.
 19. elche 2013 jún 24. 16:33  
A Funchalban levő bázisok szerintem többnyire a Garajau nemzeti parkba visznek, és az jó hely is, szépeket láttam. Én velük merültem sok éve, rendben volt a hely: Madeira Divepoint
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés