https://divecenter.hu/country/PT

Portugália

Atlanti óceán kelet, Afrika

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem euro. Utazási szezon a szigeteken egész évben, a szárazföldön illetve merülés szempontjából a legjobb május-október.
Dekompressziós kamrák: Lisszabon, Madeira, Horta (Azori-szigetek). Vészhelyzeti telefonszám: 112
Ez a kis ország rendkívül változatos partszakaszokkal rendelkezik az Atlanti-óceánban, ám ezek felkereséséhez időnként elég sokat kell utazni. Ennek a látszólagos ellentmondásnak az az oka, hogy a kontinentális Európa legnyugatibb országához tartozik két igen messzire eső kis szigetcsoport is, Madeira és az Azori-szigetek.

Az európai kontinensen található Portugália atlanti-óceáni partszakasza inkább a hagyományos utakat kedvelő nyaralók választása. Ennek ellenére hosszú, homokos partjaitól nem messze is akadnak merülőhelyek, elsősorban a roncsokat szokták emlegetni. A látótávolság ritkán éri el a 15 métert, a víz pedig 16-23 fokos lehet évszaktól függően. Búvárbázisokat több helyen, például a népszerű nyaralóhelynek számító Algarve és Faro közelében találni.

Madeira és a hozzá tartozó Porto Santo szigete viszont már annál inkább a búvárokat vonzó úticélok. A jellegében, élővilágában elsősorban a Kanári-szigetekhez hasonló szigetek valamelyest visszafogottabb hangulatúak, és nem jellemző a Tenerifén vagy Gran Canarián megszokott turistaáradat. Madeirán a déli partszakaszon merülnek általában, itt található a sziget pár búvárbázisa. A legismertebb hely a Garajau nemzeti park, ahol hatalmas sügérek, nagy halrajok élnek háborítatlanul. Szerencsésebb búvárok mantával vagy akár fókával is találkozhatnak. A víz még nyáron is alig melegebb 20 foknál, télen kicsivel 15 fok feletti, ráadásul télen az óceán hullámai is megtréfálhatják a búvárokat.

Az Azori-szigetek szinte az Atlani-óceán közepén találhatóak, 17-24 fokos vízre, és akár 40-60 méteres látótávolságra is lehet számítani, természetesen nem minden időszakban. A nyílt tengeri merülőhelyek közelében bármikor előfordulhatnak manták, cápák, teknősök, delfinek. A térség ismert a bálnanéző túrákról is, ahol a legnagyobb testű tengeri emlősökkel is lehet találkozni.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -1 óra, az Azori-szigeteken -2 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Portugal
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Búvár Bár: Jess and Jenny! Virágok, hullámok, sügérek - Madeira


Azori-szigetek
    fal
    scenic
    fal, barlang
    fal, üreg, scenic
    roncs, (teljes roncs)
    zátony
Madeira
    fal, üreg
    fal, üreg
    scenic
    zátony
    zátony
Fotóalbumok:
16 kép
Ámbráscetek és társaik az Azori-szigeteknél
18 kép
Portugália
16 kép
Madeira