»» ««

Fülöp-szigetek

Nyomtatás
Indo-pacifikus térség

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum 21 napnál rövidebb időre nem szükséges. Pénzneme a Fülöp-szigeteki peso (PHP). A legnépszerűbb időszak december-május közti száraz évszakban.
Dekompressziós kamrák: Manila, Batangas, Cebu City, Coron, Subic Bay. Vészhelyzeti telefonszám: 117.
A Fülöp-szigetek egyike Dél-Kelet-Ázsia legnépszerűbb búvár úticéljainak, és az utóbbi években gyakrabban keresik fel már magyar turisták is. Az ország több, mint 7000 szigetből áll, ám azokból csak nagyjából 800 lakott. A modern köztársaságot építeni próbáló fejlődő ország 1946 óta független, de időnként kaotikus állapotok uralkodnak a politikában. A soknemzetiségű országban előforduló etnikai villongások is problémát jelentenek időnként, 2008 végétől a magyar Külügyminisztérium például nem ajánlja Mindanao sziget felkeresését. A hivatalos nyelv a filipínó és az angol, és a Fülöp-szigetek lakosságának többsége a térségben ritka módon többségében keresztény vallású. A beutazáshoz magyar állampolgárnak hat hónapig érvényes útlvélre van szüksége, vízumra viszont csak akkor, ha 21 napnál tovább kíván az országban tartózkodni.

Az országban jellemzően három évszakot különböztetnek meg. Az esős évszak június és október között van, ebben az időben számítani kell hevesebb viharokra is. A hűvösebb száraz évszak november és február közé esik, míg a melegebb száraz időszak november és február között. Általában a száraz évszakokat tartják jobbnak az utazásra, de arra figyelni kell, hogy keresztény országként a karácsony és a húsvét időszaka nagyon forgalmas. Természetesen regionális eltérések időjárásban és szokásokban is lehetnek. A legmelegebb májusi időszakban akár 30 fok körül is lehet a napi átlaghőmérséklet, míg decemberben ez 25. A víz hőfoka is hasonlóan ingadozik, a téli 22-25 fok és a nyári 25-28 között.

Az ország búvárkodási lehetőségeit meglehetősen nehéz röviden összegezni, annyira változatos és sokrétű merülési lehetőségeket kínálnak a szigetek. A roncsbúvárok elsősorban Sangat szigetét, Coron Bay körzetét élvezhetik, ahol számos, a második világháború idejéből származó, elsősorban japán roncs merülhető. Az országnak szinte a közepén fekvő Visayas régióban van az ország néhány legismertebb nyaralóhelye. Cebu sziget körzetében Moalboal volt az egyik első úticél, ami nagyobb számban vonzotta a búvárokat a szép zátonyaival, Pescador szigetnél pedig gyakoriak a cápák. Malapascua sziget elsősorban a rókacápáiról ismert, de akad a környéken pár roncs is. Bohol trópusi paradicsoma körül van néhány az ország legszebb merülőhelyei közül, például Cabilao szigetnél. Áramlásos falmerülésre illetve muck diving jellegű merülésekre egyaránt van itt lehetőség. Pamicalan közelében cetcápás merülésekre van lehetőség.

Negros merülőhelyei is meglehetősen változatosak, akadnak mély és dús élővilágú falak, ahol nagyobb, nyílt tengeri állatok is előfordulnak, míg a Dauin közelében levő merülőhelyek az iszapban élő egészen furcsa élőlényekről ismertek. A Mindoro sziget nyugati partjánál levő Apo Reef 1996 óta védett nemzeti park, ahol számtalan nagyobb élőlény fordul elő, például manták, sasráják, pörölycápák, szirtcápák, teknősök, ezek mellett például tonhalrajok teszik izgalmassá a merülést. Legendás helynek számít a Tubbataha Reef, ami egészen a nyílt tengeren van, ezért kizárólag szafarihajókkal közelíthető meg március és június között. Az általában erősen áramlásos merülőhelyek viszont kiváló búvárkodási lehetőségeket kínálnak. Sorsogon pedig arról ismert, hogy a Fülöp-szigetek "cetcápa-fővárosa", egy-egy túrán akár tucatnyi cetcápát is láthatnak a hajókon utazó turisták. A cetcápák védelme érdekében viszont nem lehetséges a készülékes merülés velük, és szigorúan szabályozzák, mennyire lehet őket megközelíteni.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +7 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Philippines
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Cebui búvárkalandok Az óvatlan búvárok ellen lépnek fel


    fal, scenic
    fal
    scenic
    scenic
Anilao
    scenic
Bohol
    fal, scenic
Cebu
    scenic
Fotóalbumok:
6 kép
Fülöp-szigetek
19 kép
Cebu
54 kép
Critters paradise - Philippines / ´Makronéziában´ jártam[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 25. Alidax 2013 jan 27. 16:25  
Sziasztok!
Nemreg jottunk meg egy 3 hetes buvarnyaralasrol, ha erdekel, olvassatok bele a blogomba.
http://itchyfeet1981.blogspot.co.uk/
Ha barmi kijavitani valot talalsz, (foleg halfajok magyar nevei) szivesen veszem, uzenj.
Itt jartunk: Ticao Island (Manta Bowl), Malapascua, Bohol (Panglao), Coron (Dimakya Island).
 24. ayumi 2012 dec 10. 21:48  
Na az mondjuk egy jó kör volt idén is.
És ne feledjük azt sem, hogy a rum a legolcsóbb ital - és még fertőtlenít is.
 23. serfelj 2012 dec 08. 13:24  
Sziasztok!
Ha valakit érdekel, jövő év februárjában megyünk Fülöp-szigetekre...
Már öt éve folyamatosan minden februárban szervezek túrát ide és elég jók a kapcsolataim...
A túra terv: Bohol-Panglao és Malapascua szigete
 22. Speibl 2012 dec 08. 07:01  
Mindoro-sziget (Puerto Galera) az nagyon tuti kis hely.

:))))
 21. Garfield33 2012 dec 04. 19:25  
Nanaaaaaaaaaa!
Garf csak egy van. és amúgy nem is voltam olyan messze még 4 héttel ezelőtt a területtől. Csak aztán eljöttem és ezért a tájfun mérgében északnak fordult...
(nem beszélve arról, hogy ha macok jókat mesél Fülöpról, még a következő célpont is lehet..)
A további 20 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés