»» ««

Búvárfotósok a Shell pályázat legjobbjai közt

Fotózás

Nagy örömünkre az állatportré kategóriában honfitársunk, Dombóvári Tibor barrakudafotója lett a győztes.

A Shell Wildlife Photographer of The Year versenyre több, mint 18,000 felvételt neveztek a világ minden részéről. A fiatalabb fotósok kedvéért különböző ifjúsági kategóriákat is meghirdettek a szervezők, a 11-14 évesek között pedig a magyarok iden szépen szerepeltek, hiszen Kovács Péter lett az első, Imre Adrien pedig a második. Nyilván az ifjúsági kategória képeit böngészve elgondolkodik az ember, amikor már a 10 évesnél fiatalabbak képei mellett (ugyanis mindenütt feltüntették, milyen géppel készültek a fotók) olyan, igen drága DSLR szetteket tüntetnek fel, amiről nagyon sokan csak álmodoznak. Úgy látszik, demokratizálódik ugyan a természetfotózás világa, de mindig lesznek, akik a többieknél egyenlőbbek: talán a leggazdagabbak költséges játszótere lesz ez a kategória? Ezzel együtt sem tűnik életszerűnek, hogy alsó tagozatosok félmilliós gépekkel ücsörögnek órákon át egy természetfotó kedvéért valahol a szabadban, dehát bízni kell minden résztvevő becsületességében.

Az is feltűnt, hogy szinte kizárólag digitális fotók kerültek a díjazottak közé. Azaz a nagyvilágot tekintve okafogyottá vált az "analóg vagy digitális?" kérdés, a búvárfotósok jelentős része is lecserélte már annak idején drágán beszerzett analóg felszereléseit, az új generáció pedig kizárólag digitális technikában gondolkodik.

Maga a búvárfotózás is egyre népszerűbb lesz, több a búvár, és jelentős részük manapság kamerával merül. A sok amatőrből pedig egyre többen törekednek igényesebb fotók készítésére, néhányan pedig nagyon jó képekkel jelentkeznek a versenyeken. A víz alatti képek kategóriájában remek és változatos képek diadalmaskodtak, de feltűnő, hogy a többi, nem ennyire specializált kategóriában is jól szerepeltek a búvárfotósok. Az állatportrék között első helyezett Dombóvári Tiborról már szót ejtettem, de az emlősök kategóriájának győztese, Göran Ehlmé a verseny fődíját is megszerezte egy rozmárról készült fotójával. Más kategóriában is akadt győztes víz alatti kép, illetve a zsűri által kiemelten jónak minősített fotó, bár ezt a tendenciát már idehaza is megfigyelhettük az Év Természetfotósa versenyeken. Ez azért azt is előre vetíti, hogy a közeljövő nemzetközi víz alatti fotós versenyein, akár a VB-n is, komoly vetélkedés lesz a legjobbak között, és új, ma még ismeretlen versenyzők is feltűnhetnek majd. A képeket elnézve várható, hogy új témák felék fordulnak az alkotók, a trópusi tengerek színpompás élővilága mellett népszerűek lesznek a különlegesebb merülőhelyeken készült fotók is.

Kapcsolódó link: A verseny honlapja
Kapcsolódó írás: Búvárfotós sikerek az év végi versenyeken


Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés