»» ««

A nyugdíjasok búvárkodnak és beutazzák a világot

Tudomány

Egy christchurchi nyugdíjas otthon lakói számára az élet rendszeresen átugrik a valóságból a virtuálisba és vissza

A Russley Village lakói, Anne és Doug egy csésze tea és egy adag pogácsa elkészítése alatt elutazhatnak Franciaországba, hogy egy gyors párizsi túrát tegyenek. Aztán megállnak a Karib-tengeren, hogy búvárkodjanak - mindezt kényelmesen, a karosszékükből.

Anne és Doug a virtuális valóság technológiát használja - a jellegzetes fejszettek segítségével -, hogy elutazhasson a világ különböző pontjaira. A Russley Village szerint az ötlet lényege, hogy növeljék a közösségen belüli "virágzás" érzését.

Source: Seven Sharp

Egy hónapos próba után a nyugdíjas falu több headsetet vásárolt a virtuális valóság technológiával foglalkozó Rendever cégtől, és havi előfizetést fizetnek, hogy hozzáférjenek a több mint 700 élményhez. A Rendever új-zélandi igazgatója, Simon Burrows, aki a virtuális valóság amerikai fejlesztésű vívmányait vezette be az aotearoai idősotthonokba, a Seven Sharpnak magyarázta el a technológia mögött álló ötletet.

"A nagymamám egy idősek otthonában volt az Egyesült Királyságban, és elég gyorsan elszigetelődött, visszahúzódott és leépült. A gondozók számára nagyon is reális az a lehetőség, hogy a technológia segítségével ellensúlyozni tudjuk az ilyen jellegű problémákat".

Burrows elmondta, hogy a technológiát a közös élményekre tervezték, és arra, hogy összehozza az embereket, és emlékeket idézzen fel. Judith Hewett lakos elmondta, hogy a virtuális valóságos vízi élmény az apja akváriumára emlékeztette. "Nagy akváriuma volt, így megismertem néhány nevet - gurámi, csókos gurámi, kardhal" - mondta.

Mióta négyszeresen béna lett, Judith egy gondozási központban él, távol az észak-canterburyi farmtól, amelyet férjével, Gordonnal osztott meg. Azon a napon, amikor a Seven Sharp meglátogatta Judithot, egy virtuális túrával emlékezetes utazást tett az otthoni farmján.

"Nemsokára nárciszok nyílnának" - mondta, miközben régi feljáróját figyelte. "Jézusom, ez olyan jó."

"[A virtuális valóság] egyszerűen zseniális" - mondta Gordon. "Egyszerűen egy másik helyre viszi őket."

Burrows szerint a virtuális túra lehetőségei korlátlanok.

"Családtagjaikkal lefilmeztethetik az unoka születésnapi buliját, egy tengerentúli esküvőt, egy rögbimeccset vagy egy vallási szertartást - mindenféle személyes dolgot le lehet filmezni a virtuális valóságban, és elérhetővé lehet tenni számukra egy headsetben.

"Ez olyan közel van ahhoz, mintha ott lennénk, anélkül, hogy ténylegesen ott lennénk."

[ www.1news.co.nz ]



Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés