»» ««

Az USA egyik legkeményebb tengeralattjárója

Külföld

A süllyedéskor 79 fős legénység tartózkodott az USA egyik leghíresebb és legkeményebb tengeralattjárójának a fedélzetén.

1944-ben a USS Harder, egy híres amerikai tengeralattjáró elsüllyedt a Fülöp-szigetek északi részén, Luzon sziget közelében a Dél-kínai-tengeren, a fedélzetén tartózkodó 79 fős legénységgel együtt. Nemrégiben azonban a New York-i Lost 52 Project, amely a második világháborúban elveszett 52 amerikai tengeralattjáró és négy hidegháborús tengeralattjáró felkutatásával foglalkozik, megtalálta a roncsot – számol be róla a LiveScience.

foto: Lost 52 Project

A USS Harder, egy Gato-osztályú tengeralattjáró volt, amely kimagasló eredményei miatt az egyik “legkeményebb" tengeralattjáróként a “Hit 'Em Harder" becenéven is ismert volt – a hajó öt japán rombolót és több más ellenséges hajót is elsüllyesztett hat járőr-művelet során. A tengeralattjáró 1944. augusztus 24-én azonban egy japán rombolóval vívott csata közben elsüllyedt – azt eddig is tudták, hogy a hajó mélységi töltetek miatt jutott a hullámsír mélyére, ahol viszont máig nem akadtak rá.

Itt jön a képbe ugyanis a Tim Taylor, a Tiburon Subsea alapítója által vezetett Lost 52 Project, amely fejlett technológiákat, például autonóm víz alatti járműveket (AUV-kat) vet be ezeknek a háborús roncsoknak a felkutatására. A legújabb eredmény pedig a USS Harder fellelése – a legendás hajót körülbelül 1140 méteres mélységben találták meg.

foto: Lost 52 Project

Taylor szerint ez a felfedezés nagyon fontos, mivel a USS Harder az egyik leghíresebb második világháborús tengeralattjáró volt, és egyben történelmi haditengerészeti lelet. A roncsot az amerikai haditengerészet védett területnek nyilvánította, és háborús sírnak tekinti. Mint az a fenti 4D fotogrammetriai modellen látható, a USS Harder a harci sérülések ellenére is viszonylag ép maradt, és most már nem háborús eszköz, hanem virágzó élőhely a színes mélyvízi flóra és fauna számára.

[ Rakéta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés