»» ««

Csontkollekció

Külföld

Különleges leletre bukkant egy búvár Ausztráliában.

A rutinos kedvtelési búvár, Ross WIlkie arra figyelt fel, milyen furcsa alakja van a tenger fenekéből kiálló csontdarabnak. Még soha nem látott hasonló, tehát megfogta és kivette, aztán haza is vitte. Ám ekkor még fogalma sem volt róla, hogy a Melbourne közelében levő Beaumaris Beach mélyén talált lelet új megvilágításba helyezi a déli féltekén élő fókák történetét. A 12 centis fosszília ugyanis egy fóka csontja volt, ami 5-6 millió éve élt, és nagyjából két méter hosszú lehetett.

Wilkie elmondása szerint fogalma sem volt arról, milyen állat csontját találta meg. A Museum Victoria szakembere, Erich Fitzgerald viszont már értő szemmel vizsgálta meg a fosszíliát, ami az első bizonyítéka annak, hogy ausztrál vizekben is előfordult a Földközi-tengerből ismert barátfókák közeli rokona. Ez a lelet új elemmel gazdagítja a déli féltekén élt ősi fókák történetét. A Beaumaris fosszília-lelőhely jelentőségét is igazolja, jelenleg innen kerülnek elő olyan maradványok, amelyek képet adnak a 6 millió éve itt élt tengeri élőlények világáról.

Mivel Beaumaris jelentősége ismert, Wilkie felvette a kapcsolatot a múzeum szakembereivel, hátha lehetnek számukra is érdekes leletei a több ezer darabos gyűjteményében. Miután néhány képet is csatolt levelében a nála levő fosszíliákról, hamarosan néhány izgatott paleontológus kopogtatott az ajtaján. Gyakorlatilag minden darabot megvizsgáltak, ezek után 15 olyat találtak a kollekcióban, amit szerettek volna a múzeum számára megszerezni- Wilkie ezt nekik is adományozta. Voltak köztük olyan bálnák maradványai, amelyek csontjai még soha nem kerültek elő innen.

A legizgalmasabb viszont a fóka csontja volt, mert ezekről az állatokról, fejlődésükről kevés információval rendelkeznek az ausztrál tudósok. A csontjaik sérülékenyebbek, ezért kerül elő ritkábban maradványuk a víz mélyéről. Nem tudták, hogy ez a fókafaj előfordult itt, A déli féltekén ma élő fókáktól eltérő állatok jelenléte izgalmas felfedezés, az erről szóló kutatási eredményeket hamarosan publikálják. A szakemberek dicsérték a búvárt, egyrészt azért, mert kiszúrta az érdekes fosszíliát, másrészt azért, mert ingyen nekik adományozta a fontos leletet. Ez az együttműködés az érdeklődők és a tudósok között mindenképpen hasznos.

Wilkie egyébként sok rutinnal rendelkezik a csontgyűjtésben: a több, mint 40 éve merülő búvár és szigonyos vadász főleg cápafogakat gyűjt, ezekből több száz darabbal rendelkezik. A legkisebb csak fél centis, míg a legnagyobb tíz centijével igazán impozáns méretű. Ám minden mást is a felszínre hoz, ha szokatlannak, érdekesnek találja. Számára a gyűjtögetés életforma, egyszerűen izgalmasnak találja a tenger fenekén való kutatást.

[ shm.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés