»» ««

Kockázatos mentőakció

Külföld

Seattle közelében felborult egy búvárhajó, és egy benne rekedt embert próbáltak kimenteni.

Négy ember indult el a tengerre a 10 méter hosszú búvárhajó fedélzetén, ám amikor az erős hullámzásban a hajó felborult, egyikük nem bukkant fel. Az eltűnt férfi, Anthony Collins korábban a haditengerészet búvára volt, tehát tapasztalt búvárnak számított. A parti őrség helyszínre küldött hajóján levő mentőbúvárok bíztak benne, hogy a felborult hajóban életben maradhatott. A másik három kimentett embert a kihűlés veszélye miatt azonnal kórházba szállították.

A mentőbúvárok a hajó közelében nem találták a férfit, ezért beúsztak a hajó alá. Ám a rossz időben nem volt egyszerű dolguk. A búvárok elmondása szerint kifejezetten kockázatosnak látszott a feladat, ugyanis a hideg szél felkorbácsolta a hullámokat. Mike Todd, a Seattle-ben dolgozó tűzoltó és búvár elmesélte, ilyenkor magukban mindig elmormolnak egy imát az áldozatért - de a körülmények olyanok voltak, hogy magukért is imádkozhattak volna. A felfordult hajó hánykolódott a tenger felszínén, körülötte pedig ott volt a sok törmelék, elszabadult tárgy. A búvárok szerint egyszerűbb dolguk lett volna, ha a hajó elsüllyedt volna, így viszont olyan volt, mintha egy mosógépben kellett volna merülniük.


A felszínen látták, hogy kötelek lebegnek a hajó körül. Nem tudhatták, mivel találják majd magukat semben a víz alatt. De meg akarták próbálni a mentést, bíztak benne, hogy a tapasztalt búvár talált egy menedéket. A kormányosfülkében látták utoljára a többiek, ám az már a víz alatt volt. A búvárok úgy ítélték meg, ha rosszul alakul odalenn a helyzet, a menteni akarók számára lehet halálos csapda a kis helyiség, tehát abban reménykedtek, valahol az ajtó közelében meglátják az eltűntet.

A mélyben kiderült, hogy nem működnek a rádiók, de folytatták a keresést. A fülkében megtalálták Collinst, és látták, egy kis levegő is rekedt a felfordult helyiségben, a búvár feje pedig a víz felszíne felett volt. Ám nem mozdult amikor a mentőbúvárok odaértek hozzá. A méteres hullámokban közben folyamatosan le és fel mozgott a hajó, állandó volt a sérülés vagy elakadás veszélye. Az egyik búvár apránként beljebb ment egészen addig, amíg el nem érte az áldozatot. Végül sikerrel a felszínre hozták az eszméletlen férfit, akit helikopterrel azonnal kórházba szállítottak. Ám a mentőbúvárok hősiessége ellenére nem sikerült megmenteni az életét. Mindenesetre a tengerre szállók tudhatják, hogy ha bajba kerülnek, a mentésre indulók mindent el fognak követni ami emberileg lehetséges, akár saját életük kockáztatásával.

[ komonews.com ]


Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés