»» ««

Túl sok a szigonyos

Külföld

Egy búvár a víz alatti vadászokat okolja a Hawaii szigeteken megszaporodott cápatámadásokért.

(C) Terry LilleyTerry Lilley ebben az államban él, és jól ismeri a helyi viszonyokat. Meg van róla győződve, hogy a Maui vizeiben lezajlott támadássorozat hátterében a szigonypuskás vadászat terjedése áll. Állítása szerint az utóbbi időben a korábbinál jóval több cápát lát a vízben, Galapagos cápák, tigriscápák egyaránt felbukkantak a közelében. Úgy véli, elég megkérdezni a búvárboltok tulajdonosait, akik elmondhatják, legalább háromszor annyian vadásznak mint pár éve- és erre a cápák is felfigyeltek.

A cápák megtanulták követni a szigonyos vadászokat vagy a kajakról horgászókat egy pár potya falat reményében. Lilley állítja, több esetben egyenesen a szigonya végéről ragadták el a halat a cápák, a legutóbb pár napja történt vele ilyen. Szerinte a szigonyos halászoknak egyfajta vetésforgó jelleggel kellene vadászni a különböző partszakaszokon. Ha a cápák megtanulják, hogy mindig ugyanott tűnnek fel a vadászok és a horgászok, akkor amint feltűnik egy szigonyos vagy egy kajak, máris jönnek a tengeri ragadozók.

Lilley azóta nem vadászik a Kauai csatornában, amióta egy 10 láb (3 méter) hosszú nőstény Galapagos cápa hűséges kutya módjára követi őt ahányszor csak vízbe száll ott, és aztán a szigony végéről megpróbálja levenni a lelőtt halat- ha a búvár karja az útjában lenne, elkapná azt is. A régi időkben a Hawaii szigeteken dolgozó halászok rendszeresen váltogatták a vadászterületeket, és a cápák nem is kaptak rá senkinek a követésére.

A búvár szerint a cápák egyébként egyáltalán nem akarnak kárt tenni az emberekben, ő maga is sokszor szívesen merült velük, szinte barátságot kötöttek. Ám az ösztöneiknek engedelmeskedve cselekednek: ha sebesült halat észlelnek, akkor megpróbálják elkapni azt. A cápák irtása nem válasz a problémákra, és több kárt okoz, mint amennyit használna, ezért a búvárok sem támogatják. Ám a hagyományos módszert követve csökkenteni lehetne a támadások számát.

[ hawaiireporter.com ]


Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés