»» ««

Megkezdték a leletmentést a kínai roncsról

Külföld

Kína elkezdte kimenteni a kincseket eddigi leggazdagabb régészeti felfedezéséből, hat évvel azt követően, hogy a hajóroncsot a tengerfenékről beemelték egy óriási fémtartályba.

A fából készült Nanhaj-1 Jangcsiang közelében süllyedt el Kuangtung tartományban a déli Szung-dinasztia (1127-1279) uralkodása alatt, megközelítőleg 60-80 ezer tárggyal fedélzetén.

Porcelántárgyakat mentenek a Nanhaj-1 roncsából 2009-ben (Fotó: AFP)Évszázadokon át fennmaradt a tenger alatt, ahol vastagon befedte az iszap. Teljesen véletlenül fedezte fel egy brit-kínai expedíció, amely eredetileg a holland Kelet-indiai Társaság Rhynsburg hajóját kereste. A Nanhaj-1-et 2007-ben mentették ki hullámsírjából, kutatók szerint porcelán-, lakozott és arany tárgyakból álló rakománya "több mint elegendő egy tartományi múzeumnak".

Felfedezése óta a hajót lezárt acéltartályban őrzik speciálisan kialakított, üvegfalú kiállítási teremben. A lelet teljes feltárását hivatalosan csütörtökön kezdték meg, a hatóságok várakozásai szerint a következő három-négy éven belül minden tárgyi leletet kimentenek.

A régészek úgy tervezik, az első évet a hajót belepő iszap eltávolításával, és a legértékesebb tárgyak kimentésével töltik. A feltárási helyszínt a látogatók is megnézhetik heti egy alkalommal.

Korábban már több mint 6000 tárgyat begyűjtöttek a roncsról.

A hajó pontos útvonalát nem ismerik, de úgy vélik, a Kínát Indiával, a Közel-Kelettel és Afrikával az ókorban összekötő, úgynevezett tengeri selyemúton közlekedett.

[ Delta ]


Merülőhelyek

Tiran, Thomas Reef

Egypt, Red Sea

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés