»» ««

Megtalált tengeralattjáró

Külföld

Indonéz vizekben bukkantak német tengeralattjáróra búvárok.

A víz alatti régészek beszámolója szerint az Indonéziához tartozó Jáva szigetének partjainál bukkantak a roncsra, ami a jelek szerint egy második világháborús német U-boot maradványa. Vélhetően az U-168-ról van szó. A búvárok a roncsban emberi maradványokat találtak.

A merülések során talált tárgyak közül távcsövet, horogkeresztes evőeszközöket hoztak a felszínre. A mélyben pedig 17 csontváz is nyugodott, de a későbbi merülések során talán többet is találnak majd.

Egy helyi régész, Badi Utomo elmondása szerint ez az elsőként megtalált világháborús tengeralattjáró az indonéz vizekben. A szakemberek reményei szerint sokat meg lehet majd tudni az itteni harceseményekről.

A feltételezések szerint 1944-ben Ausztráliába tartott az U-168, ami egy 1941-ben szolgálatba állt IXC/40 osztályú tengeralattjáró volt. Összesen négy küldetésben vett részt, néhány hajót is elsüllyesztett, ám 1944. október 5-én a HrMs Zwaardvisch nevű holland tengeralattjáró torpedója elsüllyesztette. A legénység 23 tagja vesztette életét, és 27-en pedig fogságba estek.

Ám a tengeralattjáró azonosítása még nem egyértelmű, mert egy ugyanolyan típusú hajó is elsüllyedt 1945. áprilásában, az U-183. Annak a hajónak a legénységéből csak egyetlen ember menekült meg. Mind a két hajó úgynevezett "Monszun-csoporthoz" tartozott, ami az Indiai-óceánban és az Arab-tengerben vadászott a szövetségesek hajóira.

[ Spiegel nyomán ]


Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés