»» ««

Hirtelen halál

Tudomány

Pár óra leforgása alatt ölik meg a korallokat bizonyos mikroorganizmusok.

A világszerte tapasztalható korallpusztulás nem csupán az éghajlatváltozás számlájára írható: egy német kutatás szerint a tápanyagban dús üledékekben lakó mikroorganizmusok is tetemes szerepet játszanak a folyamatban.

A brémai Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet által folytatott kísérletekben a mikroszkopikus élőlények anyagcsere-folyamatai pár óra alatt elpusztították a korallokat. A kevés szerves anyagot tartalmazó üledékek ezzel szemben nem ártottak a csalánozóknak - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Eddig is ismert volt, hogy a folyókból érkező hordalékiszap halálos lehet a korallokra nézve. Az e mögött rejlő folyamatokra azonban eddig nemigen sikerült fényt deríteni - hangsúlyozták a biológus Miriam Weber és kollégái az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

A szakemberek laboratóriumban, illetve partközeli és nyílt tengeri korallzátonyokon folytatott kísérletekben mutatták ki, hogy az üledékekben zajló mikrobiológiai folyamatok oxigénhiányhoz és a savtartalom növekedéséhez (alacsonyabb pH-értékhez) vezetnek, ami végzetes következményekkel jár a korallok számára.

A csalánozók szövetei ugyanis ilyen körülmények között lebomlanak. Ennek eredményeképp kénhidrogén keletkezik, amely gyorsítja a szomszédos korallok pusztulását. A szerves anyagok koncentrációjának függvényében így ezek az üledékek 15-48 órán belül végezhetnek a korallokkal.

[ MTI ]


Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés