»» ««

Egyre kevesebben merülnek

Külföld

Természetesen nem a kedvtelési búvárok száma csökken, hanem a nehéz munkát végző koreai búvárnőké.

A Korához tartozó Dzsedzsu (Jeju) sziget hírességei közé tartoznak azok a lányok-asszonyok, akik búvárruhát öltenek nap mint nap, és szabadtüdővel merülnek alá a tenger gyümölcseiért. A haenyo néven emlegett búvárnők kemény munkával szerezték meg a betevőt, de csak a 19. századi óta merülnek a hölgyek: korábban férfiak dolgoztak búvárként, ám rájuk nagy adót vetettek ki, így csak a nőknek érte meg a merülés. Mivel ők váltak a családfenntartókká, gyakran a nők lettek a családfők is ebben a tartományban. Adminisztratív eszközökkel is próbálták a nők munkáját megakadályozni, de ezzel nem mentek sokra, tehát a búvárkodás továbbra is a nők privilégiuma Dzsedzsun. Az akár 20 méterre is lemerülni képes és több percet a víz alatt dolgozó búvárok a múlt század hetvenes éveiben igen jól kerestek, sokan küldték jobb iskolába lányaikat, akik a merülés helyett a turizmusban dolgoznak. Ez azzal járt, hogy a csúcsot jelentő 30,000 búvárhoz képest ma már jóval kevesebben merülnek.


Jelen pillanatban a hivatalos nyilvántartás szerint 4,881 aktív búvár van, közülük csak öt férfi. A problémát az jelenti, hogy több, mint 80 százalékuk idősebb, mint 60 esztendős, míg 30-40 éves kor közé csak 0,1 százalékuk esik. Negyvenes éveikben 2,6 százalék jár, ötvenes éveikben 16,9. A 60 felettieknek több mint a fele már 70 éves is elmúlt, tehát valószínűleg nem fogják már sokáig űzni ezt a mesterséget. A csökkenés a fenti számokat nézve nem meglepő módon folyamatos. A haenyo-k viszont nem keresnek rosszul, a tengerben végzett munka még most is jól jövedelmez.

[ english.chosun.com nyomán ]


Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés