»» ««

Víz alatti múzeum Kenyában

Külföld

Egy 17. századi hajó roncsának nyughelyéből alakítanak ki látványosságot.

1697-ben nagy csata zajlott le Fort Jesus birtoklásáért. A Santo Antonio nevű hajó az ütközet folyamán süllyedt el az erőd közelében, és még most is a víz mélyén nyugszik. Ám sorsa hamarosan megváltozhat, mert a Kenyai Nemzeti Múzeumok (NMK) szakemberei turistákat vonzó kiállítóhellyé szeretnék alakítani.

Mombasa környéke a 17. században nagyon forgalmasnak számított, portugál, arab és brit felfedezők járták ezeket a vizeket, és időnként véres összecsapások zajlottak itt. A víz alatti régészek szerint még sok roncs lehet itt a víz mélyén, és ezeknek a látogathatóvá tétele fellendíteni a turizmust a környéken. Az országban egyébként is visszaesett a látogatók száma a politikai bizonytalanság illetve az Indiai-óceánon garázdálkodó kalózok miatt 2007-2008-ban, ám azóta ismét növekednek a bevételek. Most viszont már olyan új vonzerőt jelentő látványosságokat szeretnének az iparágban, ami a hagyományos strandoló-szafarizó turistákon kívül más rétegeket is megmozgatnának.

Ennek érdekében merült az ország két hivatásos víz alatti régésze (nincs is több rajtuk kívül) a Santo Antoninio maradványainál. Az egyik lehetőség az lenne, ha teljes mértékben meg akarnák óvni a lelőhelyet, a kamerák felszerelése lenne és azok képeit nézhetnék a látogatók. A Santo Antonión kívül más egyéb ismert roncsok is nyugszanak a tengerben, amelyek érdekelhetnék az utazókat. Afrikában még nem túl jelentős a kulturális örökségre alapozott turizmus, a fejlesztés érdekében Kenya Egyiptommal működik együtt. Évről évre kerülnek elő új leletek, 2008-ban például egy 14. századi hajó roncsára bukkantak alig tíz méter mély vízben. Az első feladat egyelőre még az, hogy minden lelőhelyet és hajót alaposan dokumentáljanak. Ilyen munkákban más országok szakértői is segítenek, a kínaiak például egy Ming-korabeli hajó roncsánál.

Más országokban már van példa arra, hogy tudatosan alakítanak ki víz alatti múzeumokat: Kínában egy gigantikus terv keretén belül mutatnának be egy 800 éves roncsot, de Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália is fantáziát látott a búvárokat vonzó víz alatti tárlatokban. Egyiptomban pedig Alexandria városban terveznek hasonlót. Természetesen egy ilyen projekthez pénz szükséges, illetve szakemberek: a két kenyai víz alatti régész Kínában és Egyiptomban tanult, mert a kontinensen máshol nem is lett volna erre lehetőségük. Olyan felkészült vezetőkre is szükség lesz majd, akik a látogatókat tudják kalauzolni a víz mélyén. Az iparág szereplői igyekeznek minden támogatást megadni a várható bevételnövekedés és munkahelyteremtés reményében.

[ allafrica.com nyomán ]


Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés