»» ««

Ledöntött korlátok

Külföld

Ma már a keményvonalas muszlim országokban sem számít tabunak a nők búvárkodása.

Khawla Ahmed Khamis sose gondolt arra, hogy egyszer merülni fog, hiszen még úszni sem tudott. Ám ma a 24 éves nő már vizsgázott búvár, és meglepő módon a családfő, az édesapa támogatja ebben a kedvtelésben. A két gyermekes anyuka nagy családban él, és lánytestvérei közül heten szintén búvárkodnak. Amikor ebbe a sokak által veszélyesnek gondolt kedvtelésbe belevágott, nem csak a tenger által támasztott kihívásokkal kellett szembe néznie hanem azzal is, hogy sok, az Egyesült Arab Emirátusokban élő nőt eltiltanak a férfiasnak vélt tevékenységektől. Khawla ehhez képest ráébredt, milyen barátságosak és ártalmatlanok a tenger élőlényei amíg nem éri támadás őket.

A nő elmondása szerint még ma is sok lány számára tabu a búvárkodás az országban, mert nem akarják hogy merüljenek vagy nem tartják illőnek azt, hogy férfi oktassa őket. Egyik lánytestvérét viszont egy férfi oktatta, és ez a többiek számára is megnyitotta a kapukat. A lányokat a családban mindenki, így az apa és a fiútestvérek is támogatják nem csak a búvárkodásban, hanem más, szinte csak férfiak által űzött tevékenységekben is. Az édesapa a hadsereg nyugalmazott katonája, aki sokat tett azért, hogy a gyengébb nem előtt álló, a szokásjog által támasztott korlátokat ledönthessék.

Khawla az ország partszakaszának számos szép pontját megismerte már a víz alatt is, és azt javasolja a búvároknak, hogy ne ijesszék meg a tenger élőlényeit. Mellesleg a hölgy a tanulás terén is jeleskedett, diplomával rendelkezik és dolgozik. A búvárkodás viszont addig ezébe sem jutott, amíg az egyik bátyja rá nem vette, hoyg tanuljun meg úszni, majd merülni. Meggyőzte arról Khawlát, hogy a búvárkodás különleges élményt ad és megnyugtatja az embert. ő pedig rájött, ez tényleg így is van, a merülés élménye képes legalább időlegesen kiszakítani az embert a modern élet rohanásából, mindennapi rutinjából.

[ emirates247.com nyomán ]


Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés