»» ««

Érdekes roncsok ír vízben

Külföld

A spanyol armada hajójára bukkanhattak Donegal közelében.

(C) Connie Kelleher/Underwater Archaeology Unit/ National Monuments ServiceA spanyol armada 1588-ban indult meg Anglia ellen, ám nem jártak sikerrel, ráadásul a visszaúton a rendkívüli viharok miatt kerülőt kellett tennie a flottának. Ez sem segített azonban több tucatnyi hajón, amelyek közül 24-26 az ír partoknál süllyedhetett el. A spanyolok nem csak anyagi, hanem óriási presztízsveszteséget is elszenvedtek a sikertelen támadás után, ami fordulópontot jelentett az európai történelemben.

A Donegal partjainál felfedezett két hajó egyike a 16. századi spanyol flottához tartozhatott, és rábukkantak a közelben egy 18. századi francia hajóra is. A hajók azonosítása természetesen némi időt vesz még igénybe. Az egymástól 200 méterre levő roncsok alig 4 méter mély vízben nyugszanak Rutland-sziget mellett. A Connie Kelleher víz alatti régész által vezetett feltárás során a búvárok tárgyakat hoztak a felszínre, de még bőven akad itt munka. Az illetékes minisztérium 50,000 euróval támogatja a projektet. A roncsokat egyébként itt merülő kedvtelési búvárok fedezték fel 2008-2009-ben.

A fiatalabb roncs is érdekli a régészeket, mert úgy tartják, a 18. században élt forradalmár, Napper Tandy felkelését támogató hajóról lehetett szó. Napper Tandy a franciáktól kapott segítséget, ám miután kikötött Írországban, a helyiek nem voltak túl lelkesek, ráadásul hírt kapott harcostársai elbukásáról is, és ekkor elmenekült a britek elől.

Az ír víz alatti kulturális örökség felmérése során szonárt is bevetnek a tengerfenék feltérképezésére, annak reményében, hogy találnak még hajót a mélyben. A mostani felfedezések nem csak helyi, hanem nemzetközi mércével mérve is jelentősnek mondhatók.

[ irishtimes.com nyomán ]


Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés