»» ««

A Franklin-expedíció leletei

Külföld

A jéghideg sarkköri vizekben merülve vizsgálják át a búvárok a HMS Investigator roncsát.

A tavalyi év egyik szenzációja volt, hogy alig 8 méter mély vízben sikerült a nyomára akadni a Sir John Franklin által vezetett expedíció felkutatására indított hajó maradványaira. A Parks Canada rutinos csapat lelkesen vágott bele a terepmunkába, és a régészeknek sikerült is figyelemreméltó tárgyakat a felszínre hozni: hajóalkatrészeket, 1842-es brit muskétát illetve egy pár cipőt. A korábban kereskedőhajóként szolgált Investigator két utat tett a sarkkör térségébe, hogy megtalálja Franklin expedícióját, ám miután a jégbe fagyott a hajó, 1853-ban sorsára hagyták. Másfél évszázad után találták meg a Mercy Bay mélyén.

Marc-Andre Bernier, a víz alatti régészeti szolgálat feje szerint 20 éves pályafutásának talán legizgalmasabb projektje ez a mostani. A kiváló állapotban megőrződött és teljesen érintetlen roncs számtalan lelete gyakorlatilag időutazásra hívja a szakembereket. A hat fős búvárcsoport kihasználva a júliusi körülményeket, száznál is több merülést hajtott végre a -2 és +2 fok közötti hőmérsékletű vízben. A hajó közvetlen közelében megtalált cipő, muskéta és többi tárgy nagyon fontos leletnek számít, és a hajótestben, ahol üledéket találtak, minden bizonnyal még sok tárgynak kell rejtőznie a múltból.

A HMS Investigatort 1848-ban vásárolta az Admiralitás, ebben az évben indult el az első keresőexpedícióra a britek szolgálatában a HMS Enterprise társaságában. A jégbe fagyott hajó még egy év múlva is jó állapotban volt a szemtanúk szerint, aztán a víz mélyére került. Franklin HMS Erebus és Terror nevű hajóinak sorsa viszont mindmáig ismeretlen. A HMS Investigator kalandjairól a kapitány, Robert McClure részletes naplójából tudunk többet, ám a roncsot sokáig nem találták ennek ellenére sem. Eltűnésének területe ugyanis a Föld legkietlenebb vidékeihez sorolható. Most is csak azért volt lehetőség a merülésekre, mert 9 napon át kiszabadult a vízfelület az összefüggő jégtakaró alól Mercy Bay-ben.

Sir John Franklin elveszett expedíciójának viszont még mindig nem sikerült nyomára bukkanni, tehát a régészek folytatják a kutatást a térségben. Leszűkítették a valószínűsíthető lelőhelyet 150 négyzetkilométernyire, és úgy számolnak, a hajók elsodródhattak utolsó ismert pozíciójukról. Bernier szerint igazi nemzeti emlékhelynek számítanak a hajók, csak éppen nem lehet tudni, hol vannak. Ezért a szakemberek kötelességüknek érzik a felkutatásukat.

[ thestar.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés