»» ««

Izgalmas terepgyakorlat

Külföld

Diákok fedeztek fel két roncsot a Huron-tó mélyén.

A képernyőn egy hajóroncs képe rajzolódik ki a Project Shiphunt csapatának figyelő szemei előtt. A Huron-tó hideg vizében nyugvó kétárbócos hajó testén nagy lyuk látható, minden bizonnyal annak az ütközésnek a nyoma, ami a hajót 122 évvel ezelőtt a víz alá küldte. Most pedig megelevenedett a múlt.

Egy hét alatt a Project Shiphunt csapata, aminek tagja volt öt tanuló is, két korábban még nem lokalizált hajóroncsot talált 100 méteres mélységben, a Thunder Bay National Marine Sanctuary közelében. James Delgado, a National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) jól ismert szakembere vezette az expedíciót, aki nagy örömmel számolt be a felfedezésekről. Egy ütközés következtében elsüllyedt hajót kerestek, végül két másik, hasonló módon elsüllyedt roncsra bukkantak.

A Sony és az Intel által támogatott projekt során a hallgatóknak műszaki, oceanorgáfiai, régészeti és történelmi ismereteik bővítésére egyaránt lehetőség volt. A diákok irányították az expedíció munkáját, ők térképezték fel a tó fenekét és kezelték a távirányítású robotokat, hogy a Choctaw gőzös nyomára bukkanjanak. Delgado elmondása szerint a merülésen kívül minden az ő feladatuk volt a hat napos expedíció alatt. A Choctaw ugyan nem került elő, de a 45 méter hosszú, M.F. Merrick nevű vitorlás és Etruria teherszállító viszont igen. A diákok a történelmi feljegyzések tanlmányozásával és a búvárok információinak segítségével azonosították őket. A roncsok hárm dimenziós feltérképezésében is részt vettek, amit így majd ki lehet állítani a Great Lakes Maritime Heritage Center nevű intézményben. A projektről dokumentumflm is készült.

A diákok a távirányítású eszközökkel derítették fel a roncsokat, a látottak alapján igazították el a búvárokat, akik a felszínre hoztak néhány darabot az egy évszázada víz alatt levő rakományból. Az azonosítás után derült ki, hogy a Merrick 1889 elsüllyedése a legénység öt tagjának életét követelte. Az Etruria 1905-ben került a hullámsírba, a hideg víz viszont mint a kettőt jó állapotban őrizte meg. A hajók az amerikai történelem egy izgalmas szakaszának emlékei, amikor a Nagy tavak vizein élénk kereskedelem folyt. A maradványok erről a korszakról mesélnek, amikor a kihívásokkal szembenéző tengerészek munkájának is köszönhetően felpörgött az ipar a térségben. Ám a hajókon dolgozó egyes emberek sorsa ugyanúgy izgalmas dolgokat árul el a 19. század végéről, mint a nagy történelmi események vizsgálata.

[ mlive.com ]


Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés