»» ««

Elveszett sírhelyek

Külföld

Amerikai katonák még három évtized elteltével is maradványokat rejtő roncsokat találnak a víz alatt Vietnamban.

A vietnami háború történéseit sokan, sok helyen kielemezték már. Mind a két fél óriási emberáldozatokat szenvedett a harcok során, és a fagyos vietnami-amerikai kapcsolatok miatt nem nagyon lehetett arról szó, hogy a tengerentúliak elesett bajtársaik földi maradványai után kutassanak az ázsiai országban. A POW/MIA (Prisoner Of War illetve Missing In Action, azaz hadifogoly és eltűntnek nyilvánított) eseteket nyilvántartó egység most éppen ilyen céllal kutatja a vietnami vizeket. A nyolcvanas évek óta van erre lehetőség, azóta 103 kutatómissziót hajtottak már végre közösen a két ország szakemberei, de még mindig találnak új roncsokat.

Az új eredmények a fejlettebb szonártechnikának is köszönhetőek. Ron Ward, a mostani misszió vezetője a Stars and Stripes magazinnak mesélt a 27 napos munkáról. Több lehetséges becsapódási helyett találtak, ebben a USNS Bowditch kutatóhajó nagyobb felbontású és pontosságú szonárjának is nagy szerepe volt. A hadsereg szerint nagyjából 600 olyan hely lehet a vietnami partszakasz mentén, ahol amerikai hadieszköz csapódott be. Az amerikaiak partnere a küldetés során a vietnamiak eltűnt embereket kereső hivatala volt, és együtt azonosították többek között Quang Tri, Thua Thien-Hue, Quang Nam és Da Nang körzetében a további feltárásra érdemes helyeket. Ron Ward sikeresnek minősítette a munkát, hiszen a szonár olyan jeleket adott, ami alapján vélhetően emberi maradványokat rejtő roncsoknak bukkantak a nyomára.

Az adatok további elemzése után születik döntés arról, melyik helyet vizsgálnak meg alaposabban távirányítású eszközök vagy búvárok bevetésével. A helyek általában 40 méternél nem mélyebbek, tehát a feltárás nem ütközik nagyobb nehézségekbe. Az, hogy ennyi év után kell kutatni az elesett katonák után, akiknek hazai földön adhatnák meg a végtisztességet, nem csak a vietnamiak elzárkózásának az eredménye: a háború idején a haditengerészet úgy ítélte meg, nem elég fejlettek az eszközeik a kutatáshoz, így nem végeztek ehhez hasonló tevékenységet azokban az években.

[ www.stripes.com ]


Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés