»» ««

Támogatják a repülőgéphordozó-projektet

Külföld

Az Anglia merülési lehetőségeit jelentősen izgalmasabbá tevő mesterséges zátony tervének zöld utat adott a politika is.

A HMS Ark Royal a brit flotta ékessége volt, most viszont arra vár, melyik licitálóé lesz majd a jövőben. A devoni búvárok elkötelezettek tervük valóra váltása érdekében, de egy ekkora hajó elsüllyesztése igencsak nagy projektnek számít. Szükség lenne hát a helyi önkormányzat támogatására is a megvalósuláshoz, hiszen ha a megvásárolt hajó csak a kikötőben vesztegel és szép csendesen darabjaira hullik, az senkinek sem jó. A nagyvilágban egyáltalán nem ismeretlen az, hogy bizonyos csoportok erőteljesen fellépnek egy-egy hajósüllyesztési projekt ellen (tipikus történet a HMAS Adelaide sorsa).

A két ötletgazda, Mike Byfield és James Doddrell ezért intenzíven lobbizik, hogy a Navy kiszuperált hordozója a Lyme Bay közelében nyugodhasson a búvárok örömére. Már találkoztak Kevin Mowat kapitánnyal, aki a helyi kikötőt igazgatja. Mowat elmondása szerint a terv illeszkedik a helyi tanács fejlesztési elképzeléseibe, amihez inspirációt adott a Plymouth közelében nyugvó Scylla sikere. A mesterséges zátony ötletében semmi új nincs, de egy ekkora hajó elsüllyesztése igencsak ambíciózus terv, hiszen eddig még egy aknaszedő hajót sem süllyesztettek el itt ilyen céllal. Az Ark Royal a kikötőtől távolabb lenne a Lyme Bay egy pontján. A gazdasági előnyök miatt mindenesetre a maga részéről a kapitány támogatja a tervet. Mindenesetre gondosan kell kidolgozni a süllyesztést, hiszen a hajózási útvonalakat felügyelő szervekkel is egyeztetni kellene.

Gordon Oliver, Torbay polgármestere szintén elvi szintű támogatásáról biztosította a búvárokat, és véleménye szerint a tanácsnak is így kellene tennie. Magát az ötletre figyelt fel, nem annyira a hajóra magára, ugyanis tudomása szerint kínaiak 5 millió fontot kínáltak az Ark Royalért. Mindenesetre fantáziát lát abban, hogy egy ronccsal vonzzák a térségbe a búvárokat és persze az itt merülők pénzét. A tanács végül úgy határozott, hogy az ötlet jó, de nem ragaszkodnak egyetlen bizonyos hajóhoz a megvalósulás esetén- azaz nem biztos, hogy a repülőgéphordozó lesz a Lyme Bay mesterséges zátonya.

[ thisisdevon.co.uk nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés