»» ««

Új víz alatti múzeum

Külföld

Kidd kapitány hajójának roncsából lesz tengeri látványosság a Dominikai Köztársaságban.

Három évvel azután, hogy felfedezték a 17. századi kalóz, William Kidd hajóját, a Quedagh Merchant maradványait "élő tengeri múzeummá" nyilvánította Charles Beeker régész és a Dominikai Köztársaság kormányzata. A hivatalos "múzeumavató" a tengeren lesz, Catalina sziget partjainál májusban, 310 évvel Kidd kapitány londoni felakasztása után. A víz alatt és a felszínen is lesznek tájékoztató táblák. A mélyben levők a búvárok tájékozódását segítik majd, akik így könnyebben körbeúszhatják a roncsot illetve más lelőhelyeket és különleges korallokat is láthatnak a sziget mellett.

Az amerikai U.S. Agency for International Development nevű szervezet 200,000 dollárt áldozott arra, hogy a roncs felfedezőinek egyeteme ezeket a régészeti lelőhelyeket víz alatti múzeummá alakíthassa. Ezen a helyen a horgonyzás és a tengerből bárminek a kihozása egyaránt tilos, és egyszerre védik a kulturális örökséget és a természeti értékeket is. Ebben természetesen főszerepet kap az illetékes helyi hatóság is.

Az amerikai egyetemen, az Indiana University-n dolgozó kutatók Beeker vezetésével folyamatosan dolgoznak a roncs felmerésén, dokumentálásán, állagmegóvásán. A váratlanul felfedezett roncs nagy feltűnést keltett, és a búvárok számára könnyű merülőhelynek számít, mert alig 3-4 méteres mélységben van, a parttól 30 méterre. Itt több 17. századi horgonyt és tucatnyi ágyút láthatnak a tenger fenekén, amelyeken már megtelepedtek a korallok. Természetesen a leletek egy részét szokványos múzeumokban állítják ki. A projekthez egyre többen csatlakoznak, a Békehadtest önkéntesekkel, a helyi turisztikai hivatal pedig a fenntartható turizmus egyik jó példájaként népszerűsíti. Ahogy nő az ökturizmus iránti érdeklődés, ez a roncs, ami a karib-tengeri kalózkodás aranykorának egyik mementója, sokakat vonzhat.

Beeker szerint nagyon érdekes, hogy a parttól való karnyújtásnyi távolsága ellenére ennyi év alatt sem talált rá senki a kincsvadászok közül erre a roncsra. Ezért nagyon fontos, hogy minden érintettel együtt dolgozva sikerüljön megóvni mindazt, ami megmaradt a lelőhelyen. A különleges felhatalmazással bíró Beeker amerikai múzeumokban is kiállíthatott pár izgalmas tárgyat.

A Quedagh Merchant érdekes sorsú hajó.
Kidd zsákmányként szerezte meg India nyugati partjainál, aminek rakományában értékes selyem mellett arany, ezüst és egyéb tárgyak voltak. Ám Kidd a Karib-tengeren elhagyta a hajót, hogy egy másikkal folytassa útját New Yorkig, ahol szerette volna tisztára mosni a nevét. Végül Kiddet bíróság elé állították kalózkodás vádjával, majd el is ítélték és felakasztották, teste két éven át volt a Temze partján Londonban, hogy minden kalóz számára intő jel legyen, mi vár a tengeri bűnözőkre. A régészek a hajó korabeli leírása alapján állapították meg, hogy minden bizonnyal Kidd hajójára bukkantak a sekély vízben.

Az amerikai csapat Beekerrel az élen természetesen nem véletlenszerűen bukkant rá egy ilyen fontos roncsra, már két évtizede végeznek víz alatti kutatómunkát, többek között a Dominikai Köztársaságban is. Kolumbusz elveszett hajóit szeretnék megtalálni, és vizsgálják a La Isabela Bay környékét is, itt alapították ugyanis az első állandó újvilági kolóniát 1494-ben.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Dominikai Köztársaság-ról.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés