»» ««

Családi siker

Külföld

Egy búvár házaspár fedezett fel egy 19. századi roncsot Borneó mellett.

A hajó több, mint 150 éve süllyedt el, miután Szingapúrt elhagyta. A két ausztrál műkedvelő régész, Hans és Roz Berekoven szerint a brit kereskedőhajó maradványai nem rejtenek kincseket, de bővítik a tudásunkat a korszak kereskedelméről. A 64 esztendős Hans Berekoven állítja, aranyat nem találtak, csak régi evőeszközöket és borospalackokat.

A Viscount Melbourne nevű hajó Indiából tartott Kínába, Szingapúrban ellátmányt és utasokat vett fel, majd 70 fővel a fedélzetén indult tovább. Egy erős szélvihar csapott le rá, majd megfeneklett a korallzátonyon. A hajót a sorsára hagyták, miután a szállítmányát képező gyapot a nedvesség hatására erősen megduzzadt. A túlélők hetekig hánykolódtak a tengeren, amíg elértek Borneó közelébe, eközben viharok és kalózok csaptak le rájuk utazásuk során. A britek egy hajót, a Royalistot küldték utánuk hogy megkeresse az eltűnt hajót. Végül a Viscount Melbourne eltűnt a tenger mélyén és feledésbe merült.

A hajó túlélőinek viszontagságairól szóló cikksorozat vezette aztán nyomra a Berekoven-házaspárt. Az 1950-es években megjelent írásokat felkutatva próbálták a roncs helyét meghatározni, és öt napon át kutakodtak az archívumokban. A naplót vezető személy olyan pontos leírást adott az útvonalról, hogy a horgonyzás után 25 perccel a búvárok már rá is találtak a maradványokra. Mindez még tavaly áprilisban történt, azóta a felfedezők többször is visszatértek a hajóhoz és apróbb tárgyakat hoztak a felszínre. Mivel a roncs 40 méteres mélységben van, a két kedvtelési búvár nem tud túl sok időt lenn tölteni egy-egy merülés során. A tárgyak múzeumba kerülnek, amit a kutatás finanszírozója, Malajzia egyik leggazdagabb emberének fia tervez felépíteni. A házaspár pedig szeretni dokumentumfilmet készítenia túlélőkről, akiknek sorsa tényleg regénybe illő.

[ The Jakarta Globe nyomán ]
Minden információt Malajzia-ról.

Merülőhelyek

Manuelita Coral Garden

Costa Rica, Pacific

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 4-10m

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés