»» ««

Történelem szárazon és vízen- Málta

(Hirdetés)

A máltai szigetek tiszta kék mediterrán tengere ideális hely a búvárkodásra. Az Air Malta jóvoltából idén tavasszal ezt minden utazó könnyedén fel is fedezheti.

Albumhoz klikk a képre.
Az teszi ezt lehetővé, hogy 2011. május 31-ig az Air Malta gépein szállított búvárfelszerelésekért sem túlsúly-, sem sport felszerelés felárat nem kell fizetni.


Lágy, már tavasszal is kellemes mediterrán éghajlata teszi Máltát a szabadtéri sportok közkedvelt helyszínévé, főleg azok számára, akik a vizek szerelmeseinek vallják magukat. A szigetcsoportot környező áttetsző víz eredményezte, hogy a szigetlakók különleges kapcsolata a tengerrel még sokrétűbb lett és számos vízi sport meghonosodott. A máltai vizek mélye rejti a környék legjobb merülőhelyeit, és az ehhez csatlakozó kite, úszás, sznorkelezés, vitorlázás és vízilabda lehetőségek Máltát a vízi szabadidősportok egyik központjává tették.

Máltán mégis elsősorban a búvárkodás a legnagyobb vonzerő. A tenger a szigetek minden területéről könnyen megközelíthető. A különböző nehézségi szintű, köztük a legjobb merülőhelyek könnyen elérhetők közvetlenül a partról. Az egyes helyszínekhez vadregényes tájakon keresztül vagy éppenséggel történelmi látnivalókon át juthatunk el, ami élménnyé teszi már az utazást is.

A merülések terén válogathatunk a roncsok, barlangok és egyéb izgalmas látnivalók e víz alatti paradicsomában. Mind a három sziget kitűnő, egyedi búvárélményeket kínál zátonyokkal, látványos üregekkel és történelmi jelentőségű vagy modern hajók maradványaival. Máltát a búvárok leginkább talán pont emiatt, a szigetek vizeiben merülhető roncsoknak köszönhetően tartják számon a legjobb helyek közt. Ráadásul a merülőhelyek legtöbbje a partról megközelíthető, és további előnyük, hogy a megközelítést kiépített pontok segítik, olyan lépcsős, létrával és korláttal felszerelt helyek, melyeket kifejezetten búvároknak alakítottak ki.

Albumhoz klikk a képre.
A roncsokon kívül azonban az élővilágról sem szabad megfeledkezni. Málta partjainál gyakran bukkanhatunk murénára, barrakuda rajra vagy éppen papagájhalra. Ezek a fajok annak köszönhetően találhatók meg a Földközi-tenger ezen pontján, mert minden év júniusában egy meleg tengeri mély áramlat éri el a máltai vizeket, aminek köszönhetően a víz októberig 30 méter mélyen is 25-26°C-os.

A tenger csendes nyugalma a kitűnő látási viszonyokkal és a rendkívül kicsi vadveszély kockázattal a legmegfelelőbb helyszínt biztosítja az első alkalommal merülők és a kezdő búvárok részére. A tapasztaltabb búvárok is többféle helyszín közül választhatnak, melyek között a második világháborúból, vagy akár a római korból származó régészeti leletekkel rendelkező helyszín is megtalálható.

A merülések mélysége különböző, a nagyon sekély 12 méteres Ghar Lapsi merülési helyszíntől egészen a Lantern Pontig, ami a búvárokat egy több mint 50 méter mélységbe nyúló víz alatti alagútba viszi. A szigetek talán legvonzóbb vízalatti roncsa egy tengeralattjáró, amely azonban csak gyakorlott búvárok számára elérhető, hisz legmélyebben fekvő része 56 méteren található. A kedvelt merülőpontok között megtalálható a II. világháborús Blenheim bombázó éppen úgy, mint a Rozi vontatóhajó. Gozo, a testvérsziget egyik jelképe az Azur Ablak, ami a gozói kirándulások állandó programpontja. A búvárok viszont abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy megcsodálhatják itt a víz alatti képződményeket is: a híres Blue Hole, a The Chimney és az Inland Sea mindenkit elkápráztat.

A búvároknak a merülést megelőzően egy orvosi nyilatkozatot kell kitölteniük a merülésre való alkalmasságukról. Más országokból származó orvosi igazolás is elfogadható, feltéve, ha a búvárközpont kap belőle egy példányt. Máltán a gyakorlott búvárok helyi központ bevonása, felügyelete nélkül is merülhetnek. A kísérő nélkül merülni kívánó búvároknak kell, hogy legyen társuk, és be kell mutatniuk a PADI Advanced Open Water Diver (haladó búvár) vagy más ügynökség által kiállított ezzel egyenértékű igazolványt (pl. CMAS két csillagos búvár, UEF Haladó minősítés, BSAC Sport Diver, SSI Advanced Open Water Diver, stb.). Minden esetben ajánlott egyeztetni a búvárközponttal, hogy hol van alkalmas hely a merülésre a víz állapotától és a tapasztalattól függően. 2005 óta pedig a nyelvi nehézség sem akadály, hisz a Lagoon Dive Centernek köszönhetően már magyar bázis várja az idelátogató, merülni vágyó honfitársakat.

Két merülés között azért jut elegendő idő arra is, hogy egy kicsit a szigetek 7000 éves történelmével és kultúrájával is megismerkedjünk. Felfedezhetjük Gozo nimfájának, Kalipszónak a feltételezett barlangját, a számtalan megalitikus szentély (Hagar Qim, Mnajdra, Ggantija, Tarxen, stb.) egyikének misztikumát. A fővárosban, Vallettában megcsodálhatjuk a Johannita lovagok mesterműveit és a Nagy-Kikötőt, napnyugtakor egy kellemes kávé és csokoládétorta mellett élvezhetjük az ódon Mdina városfaláról a sziget körpanorámáját vagy elkölthetünk egy kellemes ebédet -garantáltan friss halból- Marxaslokk halászfalu színpompás kikötőjében. Ráadásul mindezek a helyek könnyen bejárhatók, hiszen Máltán kicsik a távolságok. Egy szó mint száz, minden együtt van víz alatt és felett, ami felejthetetlenné teszi nyaralásunkat a Mediterráneum szívében, ezen az apró, de annál izgalmasabb szigetcsoporton.

További információk: Visit Malta

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés