»» ««

Legendás bálnavadász-hajó került elő

Külföld

Az 1823-ban elsüllyedt Two Brothers nevű hajó Hawaii közelében süllyedt el.

A Two Brothers roncsára Honolulutól majdnem 1000 kilométerre északnyugatra bukkantak rá, a French Frigate Shoals nevű atoll közelében. A felfedezést még 2008-ban tették a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) expedíciójában részt vevő búvárrégészek, de csak 2011 februárjában tették közzé a hírt. A nantucketi bálnavadász-hajók közé tartozó Two Brotherst nem akarta elhagyni kapitánya, George Pollard Jr., de végül a legénység meggyőzte, és a szerencsétlenül járt embereket egy másik bálnavadász-hajó mentette ki. Egy kivételével már egyetlen hajó sincs épségben az egykor nagy jelentőségű bálnavadász-flottából, és a többi roncsa is jellemzően nagy mélységekben nyugodhat. Akkoriban a vadászok élete igencsak nehéznek számít, egy út 1-2 éven át is eltartott, és a szárazföldektől távol eső, veszélyesnek számító vizekre vezetett. A hajó nyughelyén megtalálták a horgonyt, szigonyokat, mindenféle egyéb használati tárgyakat, amiket ki lehet majd állítani.

Ám ennek a pár méteres mélységben megtalált hajónak igazán a kapitánya miatt van nagy jelentősége. George Pollard ugyanis 1820-ban már elvesztett egy bálnavadász-hajót: az Essex azért süllyedt el, mert egy feldühödött ámbráscet végzetes sérülést okozott neki. A legénység ezután három csónakba szállt, és megpróbálták elérni a több, mint 1000 kilométerre levő szárazföldöt. Végül elszakadtak egymástól, és a három hónapig csónakon sodródó túlélők Pollard vezette csapata borzasztó nehéz döntést hozott: egyik társukat feláldozva menekültek meg az éhhaláltól. Pollard, miután visszakerült a massachusetsi Nantucketbe, újból kapitányi megbízást kapott, de a Two Brothers elvesztése után már nem szállt többé tengerre.

A bálna által elsüllyesztett Essex történetét könyv formában is megjelentették, és ez adta az inspirációt Herman Melville számára, aki az amerikai prózairodalom manapság egyik legtöbbre tartott művében, a Moby-Dick című regényben írt a bálnavadászatról. Az 1850-es években Melville állítólag fel is kereste Pollardot. Melville maga is volt bálnavadász, voltak írói sikerei is, ám a megélhetés miatt végül vámügyintézőként kellett eltartania családját. A Moby-Dicket aztán a huszadik században fedezte fel újra az irodalomkritika, és azóta az egyik legnagyobb irodalmi klasszikusnak számít. Ennek a kornak, az amerikai bálnavadászat kialakulásának állít emléket a most megtalált hajóroncs is.

Kapcsolódó link: Képgaléria a National Geographic honlapján

[ global-adventures.us, Wikipedia ]


Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés