»» ««

Hawaii gyújtogatások

Külföld

Rendőrségi ügy lett belőle, hogy rövid időn belül egy cápás túrát szervező cég két hajóját gyújtották fel.

From Flickr by madmarv00A cápaetetős túrák sok vitát váltottak ki az utóbbi években az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii államban, Oahu északi partszakaszán. Életbe léptettek egy tiltást is, de távolabb a partoktól (legalább 3 tengeri mérföldnyire) továbbra is szerveztek ilyen túrákat, majd végül az etetésről is lemondtak. Ezt páran még mindig nem nézték jó szemmel, ám végül nagyon elfajult a helyzet.

Amikor január elején leégett a North Shore Shark Adventures hajója, hamar kiderült, hogy szándékosság állt a dolog mögött. A gyújtogató kiléte még nem ismert, de egy beszámoló szerint többen voltak, akiket egy nem lepett meg az eset. A szörfösök és a cápaetetéseket ellenzők egyik prominense beszélt arról, hogy a szervezők a saját fejükre hozták a bajt, mert sokan nem szimpatizálnak velük. A halászok például azzal vádolják őket, hogy az odavonzott cápák miatt kisebb a fogásuk. A hawaii bennszülöttek pedig azért nem kedvelik őket, mert ők szentként tisztelik a cápákat, amit a profitorientált túraszervezők teljesen figyelmen kívül hagynak. A tudósok szerint a cápaetetések nem változtatják meg a cápák viselkedését, és a szervezők nem hazudnak, amikor azt mondják hogy oda mennek, ahol cápák korábban is voltak: a ragadozókat a halászok által kiszórt hulladék vonzotta elsősorban az érintett körzetbe. Mindenesetre a szigorodó szabályok miatt többek ellen is eljárás folyik illegális cápaetetési tevékenység vádjával.

Nem sokkal később viszont újabb tűzeset jelezte, hogy páran nem a törvény erejével akarják megakadályozni a cápás merültetést. A károsult cég másik hajója égett le január végén, és ez már végképp nehéz helyzetbe hozta a tulajdonost. ő azt állítja, az utóbbi időben már nem is etetik a cápát, egyszerűen csak várják, hogy jöjjenek, és aki nem találkozik velük, visszakapja a pénzét. Most egy újabb hajó bérlésével akarja megoldani a gondot, a túraszervezéssel nem akar felhagyni.

[ sharkdefenders.com, kitv.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés