Óvatosan a szuperlazaccal
KörnyezetvédelemA génmódosított halak elterjedése kockázatokat is rejthet magában.
Ha zöld utat kap az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságától (FDA) az Aqua Bounty Technologies biotechnológiai cég által kifejlesztett, a természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac lehet az első genetikailag módosított állat, amely az amerikaiak asztalára kerül.
Mint a tanulmány szerzői megjegyzik, az FDA jelenlegi eljárásában összehasonlítják a GM-lazacot a hagyományossal, elemzik tápanyag-összetételüket, és toxinokat keresnek bennük. Jonathan Wiener, a Duke Egyetem jogászprofesszora szerint azonban jobb megközelítést jelentene annak értékelése, hogy a társadalom összességében az új termék bevezetésével vagy anélkül jár-e jobban.
A lazac esetében -amely egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmaz- összességében pozitív lehet a haszon és hátrány egyenlege, vélekedett Martin Smith közgazdász, aki szintén a Duke munkatársa. Az igazán fontos az, hogy az eset precedenst teremt. Több másik élelmiszer kerülhet később a piacra, amelynek nincsenek ilyen közegészségügyi előnyei. Álláspontja szerint csak az egészséges ételeket érdemes olcsóbban elérhetővé tenni a fogyasztók számára. Smith kiemelte, hogy szélesebb körű elemzésre lenne szükség a hatósági engedélyezés előtt. Az FDA szóvivője az AFP francia hírügynökség megkeresésére csak annyit közölt, hogy a vizsgálat még folyamatban van.
Az FDA még szeptemberben adott ki egy előzetes állásfoglalást, miszerint a GM-lazac piacra kerülése környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is elhanyagolható kockázatokkal jár. Az FDA felkért egy tanácsadó bizottságot, hogy szakértők és civil szervezetek meghallgatása után adjon iránymutatást a végleges döntéshez.
[ Greenfo ]