»» ««

Megtalálták Amelia Earhart gépét?

Külföld

Sokan kutattak már a híres pilótanő gépe után, most éppen egy újabb nem igazolt "felfedezésről" adtak hírt.

A történet megértéséhez nem árt legalább nagy vonalakban ismerni a történetet. Az 1897-ben született Amelia Earhart kiváló pilótának számított, ő volt az első nő aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, és ezen túl is sok rekord fűződött a nevéhez. 1937-ben indult el világkörüli útra egy kétmotoros Lockheed Electra típusú repülőgéppel, a terv szerint 47,000 kilométert tett volna meg, természetesen több leszállással. Fred Noonan navigátor társaságában vágott bele a vállalkozásba, az Egyesült Államokból nyugati irányba tervezték a Föld körülrepülését. Több köztes megálló után 1937. július 2-án indultak tovább Pápua Új-Guineából, Lae városból Howland sziget felé, ami kis mérete miatt igencsak kis célpontnak számított a Csendes-óceánban a korabeli navigációs eszközökkel felszerelt gépek számára. Az Itasca nevű hajóval több rádióüzenetet váltott Earhart, aki navigátorával nem találta a célpontot. A kapcsolat megszakadt, és megindult a keresés az eltűnt repülőgép után. Két héten át tartott a szigetvilág költséges átfésülése, de nem akadtak sem a repülősök, sem a gép nyomára.

Megindultak a találgatások, amelyek azóta is lázban tartják a történelmi rejtélyek iránt érdeklődőket. Az egyik kézenfekvő magyarázatnak az tűnt, hogy Earharték gépe, miután nem találták a Howland szigetet, az üzemanyag kifogyása miatt a tengerbe csapódott, utasai pedig életüket vesztették. Többször keresték ebben a térségben a maradványokat, 2002-2006 között mélytengeri tengeralattjáróval kutattak, ám nem találtak semmit. A másik gyakori elképzelés szerint a gép 560 kilométerrel odébb, a most Kiribatihoz tartozó Gardner sziget közelében zuhant le. Itt találtak is pár olyan tárgyat, amelyek alapján azt feltételezték, hogy Earhart élve kijutott az akkor még lakatlan szigetre és ott halt meg, de egyértelmű bizonyíték soha nem került elő. A mítoszgyártás pedig beindult, voltak, akik azt terjesztették hogy a pilótanő amerikai megbízásból kémkedett a japánok után, mások szerint a japánok úgy keverhetők az ügybe hogy az akkoriban általuk megszállt Saipanon értek földet, ahol fogságba estek és kivégezték őket. Az a vad elképzelés is napvilágot látott, hogy Amelia Earhart épségben megúszta a kalandot, ám álnéven tért haza és úgy élt New Jersey-ben.

Ezek után nem meglepő, hogy ismét akadt valaki, aki "megtalálta" a Lockheed Electra roncsát, csak éppen még bizonyítékot nem mutatott be. A hírek szerint a gép maradványai két ember csontvázát rejtik, méghozzá Pápua Új-Guinea nyugati részén, Buka sziget közelében. A helyiek nagyon lelkesek az állításuk szerint korallok által már benőtt repülőgéproncs miatt, míg a repülési szakemberek szerint több száz kilométerrel távolabb kellett lennie már akkor a gépnek amikor kifogyott az üzemanyaga. A TIGHAR nevű szervezet, ami szintén a saját elméletének bizonyítékairól beszél, ám Gardner sziget közeléből, szintén vitatja a felfedezés tényét. Ric Gillespie szerint minden hónapban felbukkan valaki aki állítása szerint Earhart gépét találta meg. Most a hírek megindult a versengés, hogy ki hoz fel valamit a Buka szigetnél levő roncsból, a helyi politikusok is expedíciót szerveztek a nem nagy mélységben levő maradványok eredetének azonosítására.

[ Wikipedia, stuff.co.nz ]



 8. MalDiver 2010 sze 01. 00:13  
Az előző (7.) irományom erre volt válasz, de hát kezdő DiveCenter-fórumozó vagyok... ;)
 7. MalDiver 2010 sze 01. 00:06  
Van egy másik film is róla ("Amelia Earhart-Az utolsó repülés"), amiben Diane Keaton a pilótanő... ;) Tegnap adták az RTL-en, le is döbbentem, amikor megláttam, hogy ma a DiveCenter is őt "adja"... ;)
Volt egy dokumentumfilm is róla, talán a National Geographic-on (?), viszont ezt a Ewan McGregor-os, Richard Gere-es-verziót feltétlenül felkutatom aZinternettten..., remélem, +találom...! ;) ;D

 6. hopposztkopp 2010 aug 31. 19:40  
Talán nem is igazán a csont ami marad, hanem vmi, ami olyan alakú és formájú. Merthogy a szerves dolog átalakul kővé. Vmi kioldódik és elbomlik, vmi a helyére lép és kész a kőkorszak. Szinte szó szerint. Valaki aki ért is hozzá ,el is mondhatná, hogy okosodjunk.
 5. Hexen 2010 aug 31. 15:02  
test állapotát nagyban befolyásolja, hol pihen.. vízben (álló víz vagy folyó...), szárazföldön, hidegben, melegben netán nyirkos helyen.. a bomlás mellett pedig ott vannak az állatok is... a NG-n láttam egy természetfilmet ahol egy komplett felnőtt bálnát a fenéklakó halak 18 hónap alatt cupákig lerágtak... érdekes volt... a szárazon viszont van olyan légyfajta ami a halál beállta után 3 órával már petézik a testben.. érdekes az élet a halál után....

a pilótáról most megy film.... http://port.hu/amelia_earhart_-_az_utolso_repules_amelia_earhart:_the_final_flight/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=13543066&i_topic_id=1
 4. Garfield33 2010 aug 31. 14:38  
Az Umbrián Szudánban a konyha melleti spájzban ott lógnak még a sonkák csontjai a kampókon. Pedig az is 69 éves már.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés