»» ««

Fél év után került elő egy búvár kamerája

Külföld

A holland férfi nem hitte volna, hogy valaha viszontlátja fényképezőgépét, miután merülés közben elvesztette Aruba szigeténél.

Dick de Bruin, a holland haditengerészet őrmestere társaival egy roncsot keresett fel a tengerfenéken, amikor a kamera elveszett a Venezuela közelében fekvő holland szigetnél. Kisebb csoda, hogy a floridai parti őrség egyik tagja megtalálta a kamerát és kitartó internetes keresgélés segítségével utána ráakadt a tulajdonosára is.

A kis vörös kamerát május közepén fedezte fel Paul Shultz Key Westnél, amint a part menti szikláknak csapódik.
Félévnyi kagyló és alga borította, ezért először rohadó paradicsomnak nézte, de belül sértetlen volt a vízhatlan szerkezet. Paul Shultz meg tudta nézni a felvételeket, merüléshez készülődő búvárokról, víz alatti roncsról, egy nappali ülőgarnitúrájában összebújó családról - semmi olyat nem látott, ami közvetlenül segített volna azonosítani a tulajdonost.

Shultz felrakta képeket egy online búvár közösségi oldalra, segítséget kérve az azonosításhoz. Napokon belül érkezett a válasz, hogy a képek egy része Arubán készült, felismerték a szigetet. Az egyik képen látszott egy repülő farka, rajta az azonosító számmal. Kis online kutatás után kiderült, melyik nap volt a gép Arubán. Shultz kirakta a képeket az Aruba.com oldalra és egy turisztikai szakportálra. Két napon belül jelentkezett egy helyi nő, aki az egyik képen felismerte a fia egyik osztálytársát. Így jutott el a kamera a tulajdonosához.

A történet érdekessége az, hogy a gépen volt egy olyan furcsa videorészlet is, amikor a kamera csak sodródni látszik a tengerben, és csak egy elsőre be nem azonosított állat testrésze bukkan fel néhányszor. A megtaláló attól tartott, véletlenül egy halálesetet örökített meg a gép, aztán jobban megnézve kiderül, véletlenül egy tengeri teknősbe akadhatott a kamera, aki magával vonszolva bekapcsolta azt és felvette ahogy úszik. (A video itt tekinthető meg.)

"Állandóan mosolygok, nem tudom abbahagyni a nevetést" - mondja az esetről de Bruin őrmester, aki családjával három éve szolgál Arubán. "Ha elmesélem valakinek, mit tett Paul, mindenki csodálkozik. El sem hiszik. Ráadásul még az a teknős is felvette magát, akinek köszönhetően az Arubától az USA-ig juthatott el a kamera."

[ HarmoNet nyomán ]


Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés