»» ««

Egy kis élőlény is nagy bajt okozhat

Tudomány

Egy kutatás szerint egy apró állat komoly pusztítást végezhet a korallzátonyokon.

Legalábbis ezt állapították meg az új-zélandi Victoria egyetem kutatói. Dr Jeff Shima a Dendropoma maximum nevű fajt tanulmányozta Francia Polinéziában, és így jutott arra a következtetésre, hogy a faj által okozott pusztítás mértéke meghaladja az éghajlatváltozás vagy a korallfehéredés okozta rongálást. Akár katasztrofális lehet is az elszaporodásuk hatása.

A tenger mélyén vizsgált korallfajok közül egyesek növekedését akár 81 százalékkal is vissza tudja vetni a Dendropoma maximum és felére csökkenti túlélési esélyeiket, bár fajonként eltérő mértékben. Nehezíti a helyzetet, hogy a csiga több korallfajon is képes megtelepedni

A problémát az okozza, hogy egyes korallzátonyokon jelentősen növekedett az utóbbi időszakban a Dendropoma-sűrűség, a Vörös-tenger északi részén például két és félszeresére tíz év alatt. A korallzátonyok nagy jelentőséggel bírnak a tengerparti országok életében, hiszen a gazdaságban és turizmusban is kulcsszerepük van. Dr Shima szerint az is elgondolkodtató, hogy eddig még csak kevés, a korallokon élő fajt vizsgáltak meg ilyen szempontból ennyire alaposan.

[ www.victoria.ac.nz ]


Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés