»» ««

Lepényhalat utánzó polipot találtak

Tudomány

A lepényhalhoz hasonlóan, a polipok is úgy alakítják testüket, hogy a homokos tengerfenékre lapuljanak, karjaikat maguk mögé rendezik.

A karibi tengerfenék homoksíkságain, ahol a lágytestű állatok általában ki vannak téve a ragadozóknak, a kamuflázs kulcsfontosságú lehet.

Talán nincs is még egy olyan állatcsoport, mely annyira adaptálódott a környezetbe olvadáshoz, mint a fejlábúak, amelyek a tintahalak rokonaival együtt egyedülálló bőrrendszert alakítottak ki, mely azonnal módosítja megjelenésüket.

Lepényhal utánzó polipThe Biological Bulletin tudományos folyóirat februári számában, Roger Hanlon és csapata tanulmányában a Macrotritopus defilippi atlanti hosszúkarú polip kivételes álcázó képességeiről ír. A polip stratégiája a ragadozók elkerülésére, hogy lepényhalnak álcázza magát. Míg Hanlon és mások már leírtak két polipfajt, melyek magukat lepényhalnak álcázzák az indonéz vizekben, ez az első jelentés lepényhal mimikriről atlanti polipnál, és csak a negyedik meggyőző eset mimikrire fejlábúaknál.

Öt karibi térségről az utóbbi évtizedekben begyűjtött fotók és videók összehasonlításával, Hanlon és Anya Watson, valamint Alexandra Barbosa rejtélyes hasonlóságokat figyelt meg a törékeny polip és a páva lepényhal - Bothus lunatus - között. Ezen utóbbi az egyik legelterjedtebb homoklakó a karibi térségben. A kutatók nemcsak a színeket - melyek mindkét állatnál a homokos tengerfenékre emlékeztettek -, hanem az úszósebességet és alakot is összehasonlították.

A lepényhalhoz hasonlóan, a polipok is úgy alakítják testüket, hogy a homokos tengerfenékre lapuljanak, karjaikat maguk mögé rendezik. Emellett ugyanolyan ötletszerűen úsznak, mint a lepényhal, ugyanolyan sebességgel. Érdekes módon a polipok csak akkor imitálják a lepényhalat, ha úsznak, amikor a mozgás elárulná őket. Az állatok beolvadási képessége a környezetbe különbözött. A polipoknál kontrolláltabb és gyorsabb bőrmintázat jelent meg, mint a lepényhalnál, amelynek mimikrije lassabb és kevésbé pontos volt.

Az atlanti hosszúkarú polipok miért is választják a lepényhal imitálását, hogy elkerüljék a ragadozókat? A fejlábú mimikriről további vizsgálatok szükségesek, ám Hanlon és csapata szerint lehetséges magyarázat, hogy a ragadozók, melyek könnyen beleharaphatnak az apró, puha polipokba, a merev, lapos halat, - mint a lepényhalat - túl soknak tarthatják, így elkerülik.

[ Delta ]


Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés