»» ««

Elpusztult minden a vulkánkitörés után

Külföld

Az alaszkai vizek mélyének egyik legsivárabb vidékét találták meg a búvárok.

(C) Héloïse ChenelotStephen Jewett már merült szinte mindenfelé Alaszka partjainál, de ilyen kietlen aljzatot még sehol nem látott. Talán csak az volt hasonló élmény számára, amikor a partközeli aranykitermelés helyszínein búvárkodott, de elmondása szerint még ott is több volt az élet. Jewett egyébként nem hobbiból merül ezekben a hideg vizekben, hanem egy alaszkai egyetemen dolgozik.

A helyszín, Kasatochi egy 800 hektáros sziget, az Aleut-szigetcsoport tagja, ahol 2008 augusztusában vulkán tört ki, hatalmas hamufelhőt kilövellve. Gyakorlatilag minden elpusztult a szigeten, és ami korábban dús és zöld volt, szürkévé és porleptévé változott. Korábban a sziget partjai előtt hatalmas kelp erdők voltak, és 2009 nyarán két alkalommal újból ellátogattak ide a kutatók, hogy megnézzék mi maradt belőlük. A merülésekről szóló beszámolót nemrég tették közzé.

A vizsgálatok szerint a Kasatochi heves kitörésének következtében a sziget 31 százalékkal nagyobb lett, ahogy hamu és homok terítette be. Jewett valamint társai, Heloise Chenelot és Max Hoberg a víz alatt is ugyanezt a hamut találták. A víz mélyén gyakorlatilag nincs élet: "Nem voltak halak, nagyobb puhatestűek és növények is csak alig. Nem voltak rákok, tengeri csillagok vagy sünök amiket az Aleut-szigetek bármelyik másik tagjánál látni lehet." A kitörés után a tengerbe jutó hamu mindent maga alá temetett, ami nem volt képes a gyors helyváltoztatásra. A parközeli hajózást megnehezítő kelpek is eltűntek. Néhány helyen viszont sikerült a köveken élő egyszerű élőlényeket megfigyelni, amik jellemzően az első megtelepedők szoktak lenni az ilyen aljzaton. Talán majd hamarosan újból benépesülnek a vulkánkitörés által sújtott sziget jelenleg sivataghoz hasonlatos partközeli vizei, például a roppant gyorsan növő kelpek is megjelennek majd, ahogy az aljzatot lepő finom homokot elsodorja az áramlás.

[ SitNews ]


Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés