»» ««

Red Sea Boats - több, mint vörös-tengeri utaztató

(Hirdetés)

A hivatalos utazási irodaként működő cég új, különleges úticélokra várja kedves vendégeit Egyiptom és Szudán mellett.

Milyen háttérrel, milyen célokkal vágtatok bele?

A Red Sea Boats Kft azzal a céllal alakult meg a 2003-ban, hogy megkönnyítse a búvárhajók bérlését Egyiptomban a hazai iskolák és túraszervezők részére. Azóta hét év telt el és mára már nem csak Egyiptomban bérlünk és viszontbérlünk hajókat, hanem Szudánban, Indonéziában, Cocoson és a Bahamákon is. És a hazai ügyfelek mellett évről évre egyre több külföldi ügyfelünk van. Azért döntöttünk amellett, hogy utazási irodává alakuljunk át, mert az ügyfélkörünk a hajóbérlés mellett egy sor utazásszervezői szolgáltatást is szívesen igénybe venne tőlünk, mi pedig szeretnénk az ügyfeleinket teljes körűen kiszolgálni. Ennek természetesen számtalan követelménye volt, de más út nincs, mint ezek teljesítése. Ám ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy utasaink minden szempontból biztonságban legyenek.

Hova szerveztek utakat ebben az évben? Vannak-e kiemelt területek, pl. búvárutak, szafarik, bizonyos országok?

A legnépszerűbb búvár uticél még mindig Egyiptom és Szudán. Két jól ismert hajónk közül az Andromeda lesz Szudánban az év első felében, míg a Cassiopeia egy alapos felújításon átesve várja a vendégeket az egyiptomi Vörös-tengeren. Emellett szervezünk kisebb létszámmal egzotikus túrákat: Tonga, Antarktisz, Lembeh, Bahamák, Malajzia, Cocos egyaránt szerepel a kínálatban. Útjaink elsősorban búvároknak szólnak, de mindig biztosítunk "B" programot kísérők és családtagok részére. Ezen túlmenően pedig például a Bali vagy a Mexikó útjaink 50 százalékban kulturális programokat tartalmaznak és csak 50 százalékban búvár programokat.

Itt a válság, sokan panaszkodnak az idegenforgalomban- szerintetek mi lehet a kitörési pont?

Szerencsére nem éreztük meg túlságosan a válságot, a hajóink népszerűek és meg is telnek, és egzotikus útjaink iránt is nagy az érdeklődés. Mi úgy látjuk, ügyfeleink nem mondtak le a búvárkodásról. Talán annyiban változtattak csak, hogy még jobban megnézték, ár-érték arányban hol járnak a legjobban. Mivel Egyiptomban a szafari éri meg a legjobban, és az Adria is megdrágult a Vörös-tengerhez képest, a mi pozíciónk még javult is.

Miben lehet újat mutatni a búvároknak és mi újat lehet kínálni a tipikus úti célokon, mint például a Vörös-tenger?

Egyre többen szeretnének Ázsiában merülni és ragaszkodnak a száraföldi és kulturális programokhoz is. Egyiptomban kevés ilyen programot tudunk kínálni a jól ismert dolgokon túl, mint a piramisok és Luxor. Ellenben Indonéziában, Thaiföldön vagy Malajziában a bőség zavarával küszködünk. Ezek az egzotikus országok garmadával kínálják a különlegesebbnél különlegesebb programokat. Indonéziában számtalan izgalmas merülőhely is van, Bali, Lembeh, Raja Ampat, Komodo említhető például, és ezek ár-érték arányban is jó túrák szervezésére adnak lehetőséget. Egyiptomban az egyre népszerűbbé váló ecologde faluk adta korlátlan merülési lehetőségekkel igyekszünk megismertetni búvárainkat. Illetve új szafariútvonalakkal bővítettük kínálatunkat Egyiptomban is, tavaly az Abu Fendera volt ilyen, ettől az évtől pedig terjeszkedünk délre és északra is: a Tiran-szoros és Elba is elérhető lesz hajóinkkal. Utóbbi már egészen a szudáni határ közelében levő, nagyon kevesek által ismert és merült hely, ami a szudániakhoz hasonló, szép merülésekkel kecsegtet. A Tiran-szoros pedig azért számít újdonságnak, mert régen csak a Ras Mohammedig mehettek az északi szafarik, most már Dahab körzete és a Tiran is megnyílt a számunkra. Sőt, egészen különleges útvonalként két hét alatt a Sínai-félsziget legszebb merülőhelyeitől el lehet jutni a Brothers, az Elphinstone, a St John´s érintésével egészen akár az Abu Fenderáig vagy Elbáig. A biztonságot pedig az szolgálja, hogy most már mind a két hajónkon van személyes jeladó a búvárok számára, azaz cégünk elébe ment az új egyiptomi szabályoknak.

Miért érdemes szervezett útra menni egyéni utazás helyett? Mi garantálja, hogy az útjaitok problémamentesek legyenek?

Minden hivatalos engedélyünk megvan az utazásszervezési tevékenységhez, és teljesítettük az összes ezzel kapcsolatos feltételt. Az utazási irodák például olyan kötelező biztosítással vagy kötelező letéttel rendelkeznek, ami fedezetet nyújt egy esetleges csőd esetén az utasok hazautaztatására és kárpótlására, tehát aki minket választ, biztosan nem járhat pórul. Ezt a "feketén" szervezők nem tudják garantálni. Ám ez csak a hivatalos rész. Az egyéni szervezést ugyanis csak azoknak javasoljuk, akik már többször jártak az adott országban, már rutinosan mozognak az idegen környezetben és jártasak a helyi szabályokban, és nem ismeretlen számukra a vízum és egyéb papírok ügyintézése, a kötelező oltásokhoz kapcsolódó szabályok, és tisztában vannak a helyi szokásokkal is. Az általunk szervezett egyiptomi, szudáni, balinéz, mexikói utakon mindig biztosítunk helyi vezetőt, aki a cégünket képviseli, és a fentieket mind el tudja intézni a csoport tagjai számára, tehát nem kell egy idegen ország bürokráciájával küszködniük. Egyéb túráinkon pedig vagy egy magyar kollégánk utazik a csoporttal vagy a helyi bázis dolgozói segítik a csapatot a kinti tartózkodásuk alatt, hasonló okokból. Ez a problémamentesség egyik nagyon fontos összetevője. Másrészt pedig kipróbált túrákat kínálunk ügyfeleinknek és igyekszünk a lehető legtöbb információval, személyes benyomásainkkal fűszerezve ellátni a kiutazókat. A háttérben természetesen kemény szervezési munka áll, és garanciát jelenthet sok elégedett és visszatérő utasunk is.

Mi számít most sláger-úticélnak a nagyvilágban, és mi divatos a magyar búvárok körében?

A külföldi búvárkiállításokon Egyiptom és Indonézia a legnépszerűbb úticélok, és talán még a Maldív-szigetek. Indonézia előretörése különösen feltűnő, és mi igyekszünk is figyelni a trendekre. De természetesen mindig találkozunk a különleges merülőhelyek iránt érdeklődőkkel is, például Cocos vagy a Bahamák is vonzza a búvárokat. Azt látjuk, hogy a magyar búvárok egyre nyitottabbak, egyre több távol eső úticélra is el lehet őket csábítani. Még olyan exluzív helyekre is elmennek, mint Tonga, ami pont a nagy újdonsággal vonzza a búvárokat, hiszen szinte garantálható a hosszúszárnyú bálna.

Hova érdemes utazni annak, akit a búvárfotózás érdekel?

Ha valaki kezdő búvárfotósnak számít, akkor melegen tudjuk ajánlani Marsa Shagrát, ahol lehetőség van a partról szinte korlátlan számban merülni, merülőpárokban, annyi ideig, amíg a levegő tart. Itt minden adott a gyakorláshoz, a fejlődéshez, sok ismert magyar búvárfotó született ezen a helyen. Egy-egy témához számtalanszor vissza lehet térni, például a teknősökhoz Abu Dababban, a cápákhoz az Elphinstone-nál, vagy a bohóchalakhoz a Nemo City-ben. Amikor már valaki úgy érzi, hogy kinőtte Shagrát, a búvárfotósokat teljes kiszolgálással és profizmussal váró indonéziai bázisokat is érdemes felkeresni. A cégünk ebben személyre szóló tanácsot tud adni Selmeczi Dániel révén, aki minden támogatást megad a búvárfotósoknak, még olyan túrákat is szervezünk, amiket ő vezet és segíti a fotósokat tanácsokkal.

Mi az az út, amit egyszer az életben érdemes bevállalni, mert akkora élmény? Mi számít jó ár-érték viszonyú útnak?

Ár-érték arányban a legjobb Egyiptom, még mindig, és azon belül is természetesen a szafarizás. A legnagyobb élmény szubjektív, ki melyik élőlény szerelmese. Bahamákon lehet cápákkal merülni, Cocoson hihetetlenül gazdag az élővilág és még egy különleges tengeralattjárós kalandban is részt lehet venni, Tongán ott vannak a bálnák, a Maldívon a manták és a cetcápák... De az igazság az, hogy szerencsével az egyiptomi Vörös-tenger még mindig fantasztikus élményeket tartogat, hiszen óceáni fehérúszójú cápák, szirtcápák, delfinek is jöhetnek, emellett tavaly mindenki a tigriscápákról beszélt, és még cetcápával is találkoztak a búvárok. A víz meleg, a látótávolság pedig mindig kiváló, tehát Egyiptomot bátran lehet ajánlani mert újra és újra felkereshető, ráadásul megnyílnak új úticélok is.

Vannak-e különleges, érdekes ajánlatok a téli-tavaszi szezonra?

Akik bírják a hideget és kíváncsiak a lassan eltűnő jégmezőkre, merülnének jéghegy mellett azoknak jövő télen egészen különleges utat szervezünk az Antarktiszra. Akik a melegebb vizek hívei és szeretik a cápás merüléseket, azoknak idén februárban kínáltuk a bahamai utat, de a Vörös-tenger sem rossz, hiszen miközben itthon mínuszok és hóhegyek vannak, kinn akár 30 fokos levegő és 23-24 fokos víz várja a búvárokat. Thaiföldön és Malajziában is egész évben lehet merülni, tehát bőven vannak lehetőségek.

Vannak-e speciális ajánlatok csoportszervezőknek?

Oktatók és túraszervezők számára természetesen külön ajánlataink vannak. Mi kifejezetten figyelmébe is ajánljuk a szervezőknek a szolgáltatásainkat, számunkra nagyon fontos a nagykereskedelmi partnerek magas színvonalú kiszolgálása.

Léteznek-e különleges búvártúrák, például fotós utak, vagy családos ajánlatok?

Családosoknak tudjuk például ajánlani a shagrai vagy a hurghadai bázisú, napi kihajózásos útjainkat, de azok az utak is érdekesek lehetnek, ahol a felszíni programok bőséges választékát tudjuk kínálni. A különleges utakról pedig érdemes közvetlenül érdeklődni irodánkban, hiszen a fent említett sok úticélra a jövőben is szervezünk túrákat.

Mit vártok 2010-től, és milyen új úticélok várhatók 2011-re?

Azt várjuk 2010-től, hogy egyre többen választják a minőségi búvárkodást, Szudánban, Egyiptomban és máshol. És talán kipróbálják új úticéljainkat Egyiptomban: a Tirant északon vagy délen, egészen Szudán határánál Elbát. Folyamatosan keressük az új lehetőséget, terveink vannak Indonéziában, de szóba került például Dzsibuti is. Igyekszünk majd időben tájékoztatni mindenkit újdonságainkról, és természetesen szeretettel várjuk mind az egyéni búvárokat, mind a szervezőket, akik útjaink iránt érdeklődnek.

További információkért az alábbi honlapokat érdemes felkeresni:
Red Sea Boats
Cassiopeiasafari



Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés