»» ««

A cápaanyák "befektetnek" utódaikba

Tudomány

A cápautódok szuperméretű májjal születnek, mely elegendő tápanyaggal látja el őket, hogy elősegítse túlélésüket életük korai szakaszán.

A felfedezést tevő kutatók szerint, mindez mutatja, az áramvonalas halak miképpen fejlődtek úgy, hogy "befektessenek" újszülöttjeikbe. Korábban néhányan azt hitték, hogy a cápaanyák önzők vagy érzéketlenek, és utódaikat a megszületés után azonnal magukra hagyják.

Ám egy kutatócsapat kimutatta, hogy a vemhes fekete cápák - Carcharhinus obscurus - energiát fordítanak arra, hogy ezt a korai táplálékellátmányt szolgáltatni tudják. Nigel Hussey, brit biológus a megnagyobbodott májat az újszülöttek számára egyfajta "pufferként" definiálta. "Az összes elevenszülő cápa életre hozza utódját, megfordul és eltűnik, vagy néhány esetben megeszi a kicsinyeket - mondja a kutató. "Ezért az hír terjedt el róluk, hogy kérges szívű anyák". A kutató és csapata a Journal of Animal Ecology folyóiratban írta le, hogyan sikerült a harmincévnyi adatkollekciónak végül felfednie anyai titkát.

Az adatok egybecsengenek az 1978 óta a véletlenül kifogott cápáktól származó tudással. Az állatok a dél-afrikai KwaZulu-Natal partjait védő hálókba gabalyodtak bele. A cápamájak mérete mindig nagyon érdekelte a kutatókat. A szervről tudják, hogy energiatároló, és szerepet játszik az állat felhajtóerejében. "Ám amikor megvizsgáltuk az adatokat nagyon furcsa rendszer merült fel" - mondja Hussey. "A legkisebb cápáknál a májméretet illetően komoly kiugrás volt".

A csapat kiderítette, hogy születés után, a cápautódok mája teszi ki a testtömeg mintegy 20 százalékát. Néhány hét vagy hónap elteltével ez a szám 6 százalékra csökken. A fekete cápák a Carcharhinidae családba tartoznak, melynek minden tagja elevenszülő. Amint az utódok napvilágot látnak, már képesek önmaguk ellátására. Ám az ilyen nagy májból származó tápanyag ellátmány segíthet nekik időt nyerni, míg megtalálják a legjobb táplálkozási helyeket.

Ez a hatalmas adatmennyiség egyéb érdekességeket is felölel az állatokkal kapcsolatban. A vemhes cápák tanulmányozása révén kiderült, hogy az anyák esetén lehet egyfajta "optimális mérettartomány". Általánosságban minél nagyobb az anya, annál nagyobb az utód" - mondja Hussey. "Ám a legnagyobb anyáknál - a két fajnál, melyet tanulmányoztak - némi csökkenés volt megfigyelhető az utódok testméretében". A nagyobb testű utódnak jobb esélye volt a túlélésre, így tudván, melyik cápa hozza életre a legéletrevalóbb utódot, "fontos következményei lehetnek az állatok védelmére nézve" - magyarázta.

Matt Rand, egy globális cápavédelmi szervezet igazgatója szerint, ez volt a legfrissebb tanulmánycsoport, mely "megerősíti az óceán azon részei védelmének fontosságát, ahol a cápák szaporodnak és utódot nevelnek. Ha ezen tudás alapján még több tengeri menedéket és halászati politikát tudunk kialakítani, akkor a cápák regenerálódhatnak a több évtizednyi túlhalászat után, és remélhetően néhány, kihalással fenyegetett fajt meg tudunk menteni".

[ Delta ]


Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés