»» ««

Új bambuszkorall-fajokat találtak Hawaiin

Tudomány

Kutatók hét új bambuszkorall-fajt azonosítottak egy mélytengeri expedíció során.

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Szervezet (NOAA) szerint, a Hawaiin talált hét faj közül hat teljesen új nemzetséget képvisel, melyet figyelemreméltónak mondható, ha arra gondolunk, milyen széles osztályozást reprezentál egy nemzetség. (A nemzetség az élőlények osztályozásának egyik fő kategóriája, mely a faj felett, és a család alatt helyezkedik el.)

A kutatók arra számítanak, hogy további új fajokat azonosíthatnak majd, ahogy folytatódik a mintavétel.
Richard Spinrad a NOAA szakembere szerint a felfedezés nagyon fontos, mivel a mélytengeri korallok különféle tengerfenéki ökoszisztémák sokféleségét tartják fenn, növekedési gyűrűik -mint amik a fákra is jellemzőek- betekintést nyújthatnak abba, hogyan változnak a mélytengeri feltételek. A kutató szerint a korallok azon első tengeri organizmusok között lehetnek, melyeket az óceáni savasodás érint, ami a szén-dioxid kiváltotta változás az óceán kémiai egyensúlyában

A korallokat a Papahanaumokuakea Marine National Monument szigetei körül találták meg 2007-ben, egy víz alatti kutatóhajóval. A háromhetes misszió célja a mélytengeri korallágyak felkutatása és az élőhelyek hollétének előre vetítése volt. Ugyanezen küldetés során találtak egy hatalmas koralltemetőt is. A kutatók becslései szerint a halálozás valamikor több ezer vagy akár több mint egymillió évvel ezelőtti időszakban történt. A talált korallfajt korábban soha nem azonosították ebben a térségben, és a kutatók nem tudják, miért pusztultak el a korallok.

A Papahanaumokuakea nemzeti parkot, mely közel százszor nagyobb a Yosemite Nemzeti parknál, George W. Bush hozta létre 2006-ban. A régió a Hawaii-szigetek északnyugati részén található.

[ Delta ]
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés