»» ««

Új netes információforrások

Külföld

Mindenképpen üdvözlendő, hogy a hivatalos szervek a búvárok számára hasznos információkat tesznek közzé- persze még nem hazánkban.

Természetesen ennek könnyű magyarázatát adni, hiszen a hazai búvárkodás lehetőségei lényegesen szűkebbek, így aztán a tájékoztatási tevékenység nem feltétlenül indokolt.

Nem úgy az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban. Az előbbi helyen számtalan roncs nyugszik a víz alatt, és a történelmi vagy egyéb szempontból jelentősnek számító roncsokat védett emlékhellyé nyilvánították. Az 1973-as Protection of Wrecks Act életre hívása óta számos roncsot soroltak ebbe a kategóriába.

Az English Heritage oldalán megtalálható Protected Wreck Sites részleg fontos információkat közöl ezekkel kapcsolatban. Egyrészt megtudható, milyen tevékenységeket büntet a törvény, de egy térkép is helyet kapott a 62 védett roncs elhelyezkedéséről, sőt, egy adatbázisból még a roncsok pontos pozíciója is megtudható. Az interaktív térképen felsorolt helyekről részletes információt is kaphatunk, a roncs jellege, felfedezésének körülményei, a végzett feltárás leírása biztosan érdekes a roncskutatás iránt érdeklődők számára.

Az USA azzal büszkélkedhet, hogy 13 védett tengeri övezet (National Marine Sanctuary) van a területén. A NOAA egy nagyon hasznos, nagyon informatív weblappal igyekszik tájékoztatni a búvárokat a teljesen különböző jellegű élőhelyekeről, a Kanadával határos Olympic Coasttól egészen Hawaii szigetéig. Az oldalon kizárólag a kedvtelési búvárok által merülhető helyekre koncentrálnak, mert néhány övezet nem ajánlható a számukra.

Az egyes területekre vonatkozó alapvető információk között megtalálható a vízhőmérseklet, az élővilág rövid ismertetése (külön kiemelve az érdekességeket), és a leghasznosabb linkek. A NOAA emellett exkluzív galériával is büszkélkedhet, amit érdemes átböngészni. Lehetetlen összegezni, mennyi információ van ezen a honlapon, mert írnak még roncsokról, számos fajnak önálló fényképes ismertetése van, és így tovább. Amennyiben az volt a cél, hogy a búvárok figyelmét felhívják az USA víz alatti értékeire, kiváló munkát végeztek a honlap készítői.

A fenti két honlap mellett már korábban is több hasznos oldalt is ajánlhattunk olvasóink számára, ami jelzi, hogy az utazások tervezését mindenképpen az internet előtt érdemes kezdeni. Ez a tendencia pedig a jövőben nyilván még inkább erősödni fog.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés