»» ««

A legkisebb orosz tengeralattjáró

Külföld

Egy szentpétervári tengerész, Mihail Puhov úgy gondolta, az új évezred nélkülözhetetlen közlekedési eszköze a mini tengeralattjáró- ezért épített egyet.

Készítője saját maga alkotta meg azt az apró víz alatti eszközt, amivel lakóhelyétől akár a finnországi Helsinkiig is képes elhajózni. Az öt méter hosszú, és alig 1.3 méter belmagasságú hajó 10 méteres mélységbe tud leereszkedni, ahol a 8 lóéerős motorral nagyjából 7 km/óra sebességgel közlekedhet.

Mihail 1985-ben kezdte el építeni a hajót, amire 3 évet áldozott életéből. Az építés után néhányszor tesztelte a hajót a Finn-öbölben, majd elindult a helyi folyóhálózaton kirándulni, természetesen a felszín alatt, a meder mélyén. Az egyik folyóban végül egy fém hálóval kifogta néhány helyi faipari munkás. Amikor Mihail felúszott, és a munkások segítségét kérte azok teljesen őrültnek nézték, és bár nem hittek neki, végül belementek, hogy kiemeljék a hálóba ragadt tengeralattjárót. A tengeralattjárót látva néhány hazafi értesítette a rendőrséget, akik azonnal hívták az akkor még igen aktív KGB-t. Mihail jópár napig élvezte a vendégszeretetüket, de végül a hírhedt szervezet nem talált semmi kémkedésre alkalmas eszközt a hajón, ezért azt visszaadták készítőjének.
A történet szerint amikor Mihailt elengedték, megkérték, hogy a leningrádi (most Szentpétervár) Tengerészeti Főiskolára iratkozzon be, ott kamatoztassa tudását. A mini tengeralattjárót ezután "mezei" hajóként be is jegyezték, szabályos név és azonosító számmal rendelkezik.

Egyes információk szerint egy rövid dokumentumfilmet is akarnak készíteni Mihailról, aki most azt tervezi, hogy sárgára festi és elhajózik Angliáig a tengeralattjáróval. Nyilván nagy Beatles rajongó lehet.

További döbbenetes képek: http://www.englishrussia.com/?p=449


Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés