»» ««

A kagylók tapadásának titka

Tudomány

Egy kutatócsapat felfedezte a kagylók tapadási képességeinek titkát.

Amerikai biológusok a tengeri kagylók fantasztikus tapadási képességének titka alapján szeretnének az eddigieknél jobb sebészeti implantátumokat készíteni olyan célokra, ahol fontos a jó tapadás, vagy épp ellenkezőleg, a jó víztaszító képesség.

A tengeri kagylók szerves és szervetlen anyagokon egyaránt meg tudnak tapadni, s ezt nem zavarja a sós víz, az örvénylés és az árapály. Ragasztóanyaguk kulcseleme egy speciális tirozin származék, a 3,4-L-dihidroxifenilalanin (DOPA) aminosav molekula. Phillip B. Messersmith, az amerikai Northwestern egyetem mérnöki biomechanikát oktató tanársegédje egyetlen DOPA molekulát akasztott egy atomerő mérő mikroszkóp mérőcsúcsára, és megmérte, hogy a molekula másik vége milyen erővel tapad különféle szervetlen és szerves anyagokhoz.

Messersmith csoportja kutatási eredményeiről az Amerikai Tudományos Akadémia Közleményeinek (PNAS) augusztusi világhálós kiadásában számolt be. A DOPA szervetlen fémoxidos felületekhez koordinált non-kovalens kötéssel kapcsolódik, amely a hidrogén kötésnél egy nagyságrenddel erősebb, mégis visszafordítható. A DOPA szerves anyagokhoz még erősebben kötődik, s a tengervíz oxidáló hatásától a kötés irreverzibilissé válik. A tirozin önmagában egyik anyagfajtához sem képes ilyen erősen kapcsolódni, vagyis a kagyló megtapadásának kritikus pontja, hogy a kis mennyiségben jelen lévő tirozint DOPA vegyületté képes alakítani.

A kutatók szerint sokfelé fel lehet majd használni a kagylóknál megismert polimer vegyületeket. Messersmith a sebészeti implantátumok számára olyan aszimmetrikus tulajdonságú bevonatot tervezett, ami az implantátum oldalán biztosan megtapad, másik oldalon viszont nem engedi, hogy sejtek, fehérjék vagy baktériumok rakódjanak le rajta - adta hírül az eurekalert című angol tudományos hírportál.

[ Delta ]


Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés