»» ««

Dorombolnak a szerelmes nőstény halak

Tudomány

Számos hal ad ki különféle hangokat - így például huhogást, ciripelést, csattogást, sőt morgást. Most azonban egy eddig ismeretlen hangot figyeltek meg a tudósok: egy halfaj nősténye dorombol az ívás előtt és alatt.

Már önmagában az a tény is figyelemre méltó, hogy hangot kibocsátó nőstényt figyeltek meg, mivel a halaknál általában a hímek hangoskodnak. A hangot a 6-6,5 centiméteres brekegő gurámi (Trichopsis vittata) nőstényénél vették észre, mely halfaj a nevét a hímek hangadásáról kapta.

"Ez az első olyan halfaj, amelyről tudjuk, hogy a nőstény hangokat ad ki a nászjáték és az ívás folyamán" - mondja Friedrich Ladich, a Bécsi Egyetem biológusa, az Animal Behavior folyóiratban hamarosan megjelenő cikk szerzője.

Ladich ideális párzási körülményeket teremtett az akváriumokban, amelyekbe összesen 10 hím és 15 nőstény gurámit helyezett. A hímek buborékfészket készítenek az ikráknak, ezért lebegő természetes és műnövényekről is gondoskodott.

Egy érzékeny víz alatti mikrofon és egy függöny mögé rejtett videokamera rögzítette a hímek és a nőstények találkáit. A hangokat azután digitalizálták és számítógéppel elemezték. Ezeken az elemzéseken vett észre Ladich olyan hangokat, amelyeket a párzásban részt vevő nőstényekhez lehetett kötni, és amelyeket a suttogás halváltozatként írt le.

"Ha csendes szobában közel megy az ember az akváriumhoz, meghallhatja a doromboló hangot" - nyilatkozta. - "A brekegő gurámik hímjeinek verekedés közben hallatott agresszív vartyogása akár 1-1,5 méterről is jól hallható."

Ladich megfigyelte, hogy a nászjáték és a párzás folyamán az érdeklődő hím megközelíti a nőstényt, amely ekkor függőleges helyzetet vesz föl a felszín közelében, fejét a víz felszíne felé fordítva. Gyorsan csapkod a farkúszójával, ez hozza létre a doromboló hangot, amely magasabb frekvenciájú, mint a macska dorombolása.

A hím a hangot meghallva szorosan a nőstény köré fonja a testét, és a nőstényt a hátára fordítja. Ladich úgy véli, hogy a dorombolás elősegíti a cselekedetek összehangolását. A nőstény ezután kibocsátja az ikrákat, amelyeket a hím a szájával elkap, majd beköp a buborékfészekbe. Az egész folyamat addig ismétlődik, amíg a pár ki nem fárad.

Sok hal poligám, a nőstények az ívás után hamarosan otthagyják a fészket. A brekegő gurámi nőstényei azonban több időt töltenek a fészeknél. Ladich még azt is megfigyelte, hogy a nőstények a hímek segítségére siettek, ha azok véletlenül lejtették az ikrát.

"Ez jól jelzi a kétszülős gondoskodást és a monogámiát" - mondta, hozzáfűzve, hogy ez megmagyarázhatja a nőstény dorombolását, ami veszélyt hozhat rá, hiszen odacsalhatja a ragadozókat.

Ladich úgy véli, hogy a nőstény azért vállalja a kockázatot, mert olyan sok energiát fordít a párjára és a ikrákra. A potenciális veszélyt részben ellensúlyozhatja, hogy nem kell energiát pazarolni más udvarlók fölhajtására.

Pesthy Gábor

[ National Geographic ]


Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés