»» ««

Meghökkentő viselkedésforma halaknál

Tudomány

A halharcosok klubjának első szabálya: emlékezzünk arra, kit győztek le riválisaink. A második szabály: jegyezzük meg azt is, kitől kaptak ki.

Egy új tanulmány szerint a halak megfigyelik vetélytársaik küzdelmeit, majd kikövetkeztetik, egymáshoz viszonyítva hol helyezkednek el a rangsorban.

A kísérletekben szereplő Astatotilapia burtoni afrikai bölcsőszájúhalak számára létfontosságú, hogy föl tudják mérni vetélytársaik erejét, és ennek alapján eldönthessék, mikor harcoljanak, és mikor meneküljenek inkább. A faj hímjei ugyanis vad küzdelmeket vívnak a territóriumokért a tavakban és a folyókban. A jó hely megszerzésének jutalma a bőséges táplálék és a szaporodási lehetőség.

A Nature folyóiratban megjelent mostani tanulmányból kitűnik, hogy nem kell minden halnak mindenkivel megverekednie a rangsor fölállításához, a halak pusztán megfigyeléssel is el tudják magukat helyezni a hierarchiában.

Azért, hogy kiderítsék, hogyan is történik mindez, a kísérleteket vezető Logan Grosenick és munkatársai az amerikai Stanford Egyetemről a következő elrendezést hozták létre. Egy halat - a megfigyelőt - egy középen elhelyezett, hengeres akváriumba tettek, ahonnan megfigyelhette a körülötte lévő akváriumokban zajló eseményeket.

A kutatók ezután egy sor "megbundázott" harcot rendeztek a többi hal között. Például stresszhatásnak tették ki az egyik halat, majd betették egy másik hal akváriumába, így biztos elvesztette a küzdelmet a "hazai pályán" lévő ellenféllel szemben. Az otthonában lévő hal üldözte és harapdálta a behatolót, az meg folyamatosan menekült.

Miután a megfigyelő hal már látott egy csomó harcot, a kutatók tesztelték, hogy mennyire fogta fel a rangsorrendet. A tudósok két olyan halhoz tették be a megfigyelő halat, amelyek egymás közti küzdelmét sosem látta, de a többiekkel való harcukat igen. A megfigyelő majdnem mindig a rangsorban alacsonyabban álló hal közelébe úszott. Feltehetőleg minél távolabb a dominánsabb hímektől nagyobb biztonságban érezte magát.

E logikai következtetéseken alapuló viselkedés kialakulása igen hasznos, hiszen megóvja a halakat a fölösleges párviadaloktól. A kutatásvezető szerint valószínűleg elterjedt viselkedésforma lehet a legtöbb olyan fajnál, ahol rangsorrend figyelhető meg.

Pesthy Gábor

[ National Geographic ]


Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés