»» ««

Roncs a korai középkorból

Külföld

Egy nyolcadik században elsüllyedt hajó roncsát tárják fel Izrael földközi-tengeri partvidékén.

A haifai egyetem régészei végzik a feltárást, aminek az adja a különlegességét, hogy ez az egyetlen ismert roncs ebből a korszakból az egész földközi-tengeri térségből.

"Nincs semmi más történelmi vagy régészeti leletünk a korszak kereskedelméről Dor városából. A hajónrocs feltárásából viszont rengeteget tanulhatunk", mondta el Dr. Ya'acov Kahanov, a Leon Recanati intézet kutatója. A roncsot már majdnem egy évtizede megtalálták egy izraeli-amerikai közös expedíció során. A maradványok elemzése után derült ki a hajó kora, de csak most, a legutóbbi feltárási szezon során mutatkoztak meg az 1300 éves roncs részletei.

Az aránylag kicsi, 15 méter hosszú és 5 méter széles hajó a helyi kereskedelemben vehetett részt, és hajózott a mediterráneum partvonalán. A maradványokra nagyon sekély vízben bukkantak, néhol még egy méter mélységű sincs a víz. Dr. Kahanov rámutatott, igazi különlegesség, hogy a roncs faanyaga ennyire ép állapotban maradt meg. Ráadásul a hajó rakományának jelentős része is épségben maradt, van közöttük agyagedény, kötelek, tű, fa eszközök, fafarágványok és még étel is. A kutató azt is megjegyezte, azért is fontos a lelet, mert ebből az iszlám korszakából a térségnek alig van régészeti lelet.

[ UnderwaterTimes ]


Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés