»» ««

Tintahalat utánoz a japán robot

Tudomány

Az Oszakai Egyetem kutatói olyan víz alatti robotot fejlesztettek, mely a tintahalak mozgását imitálja.

Egy tintahalra emlékeztető, víz alatti robotot fejlesztett ki a japán, Oszakai Egyetem. A robotot egy demonstráció keretében mutatták be október 21-én, a víz alatti robotok fesztiválján. A robot hosszú, lapos testtel rendelkezik, hogy könnyen beférjen a szűk helyekre. Ezen típusú robotokat nevezik "biomimetikusnak", mivel egy élő organizmus jellegzetességeit imitálják.

Bár a robotot "tintahalszerűnek" titulálják, az nem vízsugár kibocsátásával hajtja előre magát a vízben. Helyette a két oldalt elhelyezett hosszú, gumiból készült uszonyokkal halad előre, melyeket úgy használ, mint a ráják saját uszonyukat.

Az Oszakai Egyetem kutatói szerint a víz alatti robotok alkalmazási területe sokkal nagyobb, mint a két lábon járóké. A kutatók már újabb meghajtórendszerekről is álmodnak, melyek segítségével a víz alatti robotok feltérképezhetik az óceáni áramlatokat és egyéb, víz alatti küldetéseket hajthatnak végre.

[ HírTV ]

Kapcsolódó írás: Robotteknős segíti a kutatókat


Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés