»» ««

Meghökkentő kinézetű homár

Tudomány

Az amerikai Bar Harbor közelében kifogott homár egyik fele sötétbarna, másik fele viszont olyan, mintha megfőzték volna.

A Maine állambeli Alan Robinson húsz éve rákászik, de ilyen furcsa szerzettel a múlt héten találkozott először. Első ránézésre a Bar Harbor város közelében kifogott homár egyik fele nyersnek, másik fele jól megfőttnek tűnik.

A rákász a félig márványbarna, félig világos narancsszínű homárt a helyi óceánáriumnak ajándékozta. A National Geographic amerikai weboldalának beszámolója szerint az óceánkutató intézet munkatársai magyarázattal szolgáltak a rejtélyre. A kétárnyalatú homárok ugyan nem túl gyakoriak, de viszonylag egyszerű mechanizmussal magyarázható kialakulásuk.

Az észak-amerikai homár páncéljának színe a sárga, a piros és a kék pigmentek kombinációjaként alakul ki. A szimmetrikus kinézetű állat mindkét fele önállóan fejlődik. A képen látható narancsos szín akkor alakul ki, ha a páncél e feléből hiányoznak a kék pigmentek.

A Bar Harbori óceánkutató intézethez az elmúlt 35 évben csak három darab két színárnyalatú homár érkezett. Annak esélye, hogy az állat páncélja pont fele-fele arányban lesz más színű egy az ötvenmillióhoz.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés