»» ««

Az álcázás mesterei

Tudomány

Igazi átalakuló művészek a tengerekben élő közönséges tintahalak, testük színének és mintázatának megváltoztatásával képesek követni a környezeti mintákat.

És bár ezek a polipokkal rokon puhatestűek a kutatások eredményei szerint színvakok, amerikai tengerbiológusok most bebizonyították, mégis vizuális úton kapott információk alapján változatják külsejüket.

A legismertebb lábasfejűek - a tintahalak és polipok - nagy számban élnek a világ tengereiben. Tömegesen leginkább a sziklás partok és korallzátonyok mentén figyelhetők meg, bár sokszor olyan ügyesen olvadnak be környezetükbe, hogy ragadozóik észre sem veszik őket. Rejtőzködésük módszere pedig egyértelműen a látásukkal függ össze - állapították meg a MBL Marine Resources kutatói, akik a különböző hátterek előtt tartózkodó állatok viselkedését figyelték. A mimikri célja, miként sok más állat esetében is, nem a színek utánzása, hanem inkább a kontúrok elmosása. Ezt pedig, a kutatók tapasztalatai szerint a tintahalak valójában úgy érik el, hogy a háttér alkotóinak kontrasztját - azaz annak a legvilágosabb és a legsötétebb alkotóit - utánozzák bőrükön.

A kísérletben alkalmazott különböző színű sakktábla mintás hátterek elé helyezett állatok a kontrasztosabb környezetben tökéletesen álcázták magukat, míg az elmosódott, alacsonyabb kontrasztúaknál nem tudtak elrejtőzni, mivel ennek mintázatát egyszerűen nem érzékelték. A tintahal tehát a "fényerőkülönbséget látja", mégpedig, miként az kiderült, akkor, ha az legalább 15 százalékot elér. Az eredmények akár az emberi szem működésének megértését is segíthetik; a polipok és tintahalak, valamint az ember szemének felépítése ugyanis kísértetiesen hasonlít egymásra, még akkor is, ha a két látószerv párhuzamos evolúció eredménye, azaz egymástól függetlenül alakult ki.

[ figyelőNet ]

Kapcsolódó írások:
Búvár Bár: harmadik típusú találkozás
Fény az éjszakában


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés