»» ««

Robotteknős segíti a kutatókat

Tudomány

Egy robotteknős segíthet a mérnököknek abban, hogy jobb, autonóm, víz alatti robotokat fejlesszenek és olyan alapvető kérdésekre is választ adhat, hogy a prehisztorikus lények hogyan is úsztak.

A Madeleine becenevet kapott robot máris segítséget nyújtott a kutatóknak, hogy megértsék, mikor a leghasznosabb négy uszonnyal úszni és mikor kettővel. Madeleine hasonló méretű és súlyú, mint egy Kemps Ridley, vagy Olive Ridley tengeri teknőc, 80x30 centiméteres, és 24 kilót nyom. A robot hasonló teljesítményt is mutat - kilogrammonként 5-10 Watt - attól függően, milyen keményen dolgozik.

A robot poliuretán úszói ugyanolyan merevek, mint az igazi állatéi, ám elektromos motorok hajtják őket, melyeket egy fedélzeti számítógép irányít. Ezen motorok forgatják mindegyik uszonyt. A robotot távolról lehet irányítani. A teknőst számos érzékelővel, többek között videokamerákkal, hanglokátorral és mélységmérővel szerelték fel.

A teknőc alakját imitálva a kutatók azt remélik, hogy még hatékonyabb tengeri robotokat fejleszthetnek. Madeleine azonban abban is segíthet a kutatóknak, hogy megértsék, az állatok miért használják uszonyaikat különbözőképpen. A tengeri teknőcök, fókák és pingvinek például mind az egyik pár uszonyukkal hajtják magukat előre a vízben, a másikkal pedig kormányoznak. Ám az őskori plezioszaurusz és óriás teknős, melyek a mezozoikum tengereit uralták 251-65 millió évvel ezelőtt, mind a négy uszonyukat meghajtásra alkalmazták.


Az evolúció különböző módszereket fejlesztett ki az uszonyok használatára, és a kutatók jelenleg még nem tudják miért. A robotteknőcöt egy medencében működtetve próbáltak ki különböző uszony-meghajtási módszereket. Kiderült, hogy a négy uszony szolgáltatja a leggyorsabb iramot és megállást, míg a két uszony sokkal hatékonyabb az egyszerű úszkáláshoz.

A robot esetében a négy uszony használata több erőt követelt, mint a kettőé, mivel az első uszonyok nyomdokvize akadályozta a két hátsó mozgását. Bár az eredmények Madeleine esetében specifikusak, a kutatók szerint a kihalt teknőcök és plezioszauruszok lesből támadtak és mind a négy uszonyukat alkalmazták a sebesség növeléséhez. Ezzel ellentétben a modern állatok - mint a pingvinek - kétuszonyos meghajtásra támaszkodnak vadászat közben.

[ hirado.hu/New Scientist ]




Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb North

Sudan

1/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 46m, látótáv: 25m felett , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal mantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés