»» ««

Gyilkos tavak robbanhatnak Afrikában

Tudomány

Különleges munka zajlik Afrikában: két kameruni tóból próbálják eltávolítani a veszélyes széndioxidot, amely robbanással, illetve halálos gázmérgezéssel fenyegeti a környék lakosságát.

Hatalmas csöveken át szabadítják ki a tavak mélyéről környezetvédelmi szakemberek azt az irdatlan gázmennyiséget, amely az állóvizek fenekén sűrűsödött össze. Történik mindez Kamerunban, a Nyos-, illetve a Monoun-tóban.

A projekt lényege az, hogy kipumpálják a tavak fenekén összegyűlt gázt. Mindkét állóvíz vulkanikus eredetű, és a geológiai folyamatok eredményeként gyülemlett fel széndioxid bennük. A gáz immár veszélyes mennyiségben halmozódott fel, robbanás fenyegeti a környéket, s korábban történt is ilyen eset.

Halálos robbanások

A Nyos-tó 1986-ban "robbant fel", s akkor több mint 1700 ember fulladt meg a mindent elárasztó széndioxidtól. A robbanás után a tudósok rájöttek arra, hogy egy földcsuszamlás vagy valamilyen más esemény válthatta ki a széndioxid kiszabadulását a tó mélyéről. A tóban egy ilyen esemény nyomán változott meg a nyomás, a felemelkedő víz pedig a benne lévő, oldott széndioxidot kiengedte, ugyanúgy, mint amikor a pezsgőből kiszabadulnak a buborékok, az üveg nyitásakor. Mindennek eredményeként a víz - a felszínre érve - halálos mennyiségű széndioxidot szabadított rá a környékre.

( a képen a tó robbanás előtt és után látható)

A probléma megoldására nemzetközi csapat alakult, amely szabályozott módon szeretné kipumpálni a tavakból a széndioxidot, pontosabban a széndioxidban dús vizet. Az első csövet 2001-ben fektették le a Nyos-tóban. A másodikat a Monounban helyezték üzembe 2003-ban. (Ennél a tónál negyven ember halt meg 1984-ben.)

Automatikus kiemelés

A csövek a széndioxid természetesen kialakult koncentrációját kihasználva hozzák a felszínre a vizet. A gáz nyomása hajtja felfelé a tó vizét, amely kisebb robbanások közepette hagyja el a medert. A kisebb robbanások révén a tudósok szerint egy nagyobb detonációt lehet megelőzni.

Ugyanakkor más szakértők amiatt aggódnak, hogy a csövek lefektetése destabilizálja a tavakat, és újabb veszélyes széndioxid-kibocsátáshoz vezet. Éppen ezért egy webkamerát is felszereltek a Nyos-tónál, amely a csöveket figyeli. Probléma esetén pedig egy automatikus érzékelő rendszer lekapcsolja a berendezéseket.

Mindkét tóban egyébként meleg, könnyű víz borítja a felszínt, egyfajta sapkaként borítva a gázban dús és nehezebb alsóbb rétegeket. Ez a természetes állapot körülbelül 40 méter mélyen tartja a széndioxiddal telített vizet. A nagy nyomásnak köszönhetően a gáz feloldott állapotban marad a vízben, noha a vulkanikus tevékenység következtében rendszeres utánpótlást kap a mélyből. Szerencsére ezt a helyzetet a csövek lefektetése nem befolyásolta, legalábbis ez derül ki a Michigani Egyetem (Ann Arbor) kutatójának, George Klingnek a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányából.

Maradtak aggodalmaskodók

Az aggódók között van egyébként Samuel Freeth, a Walesi Egyetem geokémikusa, aki szerint ugyan most úgy tűnik, hogy semmi sem fog történni, de azért "nagy óvatosságra van szükség". Kling azt hangsúlyozza, hogy a tavak széndioxid-szintjét 12-14 százalékkal sikerült csökkenteni a csövek lefektetése óta. Kling is elismeri viszont, hogy ez nem elég, hiszen még most is több a széndioxid a vízben, mint amennyi a végzetes robbanások idején, a nyolcvanas években volt a tavakban. A tudósok szerint a széndioxid 80-90 százalékos csökkenése vezethetne megnyugtató eredményre. Ám a csövek hatékonysága egyre romlik, ahogyan a nyomás mérséklődik a kipumpálás során.

"Modellezésünk szerint a következő öt évben négy újabb csövet kellene lefektetni a Nyos-tóba, hogy biztonságos szintre csökkenjen a széndioxid" - nyilatkozta Kling a Nature tudományos lap online kiadása szerint. A Monounba elég lenne szerinte egyetlen újabb csővezeték, és itt két év is elegendő lenne a gáztalanításhoz. Az újabb csövek lefektetéséhez Klingék anyagi forrásokat keresnek. A további beruházások költsége ugyanis 1-2 millió dollárra tehető.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés