»» ««

A kék bálna őse volt az óceánok T-rexe

Tudomány

Ausztrál tudósok szerint "az óceánok T-rexe" lehetett a kék bálna őse. A félelmetes ragadozó fogsorú állat megkövesedett maradványait szerdától a Melbourne Múzeumban tekinthetik meg a látogatók.

A 25 millió éves maradvány arra ösztönzi a tudósokat, hogy újragondolják a bálnák evolúcióját. Az óriási állatok manapság planktonokkal táplálkoznak, melyeket a szila segítségével szűrnek ki a vízből, ősének azonban az elkorcsosult fogak helyett valódi ragadozó állkapcsa volt. A mostani leletek tehát azt bizonyítják, hogy a kék bálna őse közel sem volt olyan szelíd és hatalmas, mint a mai példányok - mondta a Monash egyetem kutatója, Erich Fitzgerald.

Míg a kék bálna hossza elérheti a 30 métert, dinoszaurusz korabeli őse egy 3,5 méter hosszú villámgyors gyilkos volt, amely halakkal és kisebb cápákkal táplálkozott. A kutató szerint ez az állat lehetett "az óceánok T-rexe". Szeme azonban már akkor is hatalmas volt, hogy így kompenzálja a hanglokátora hiányát.

Habár a leletet az 1990-es években találták egy mészkő hegységben, Viktória államban, eddig nem tanulmányozták érdemben. Szerdától azonban a nagyközönség is láthatja a Melbourn Múzeumban.

Ausztráliában az utóbbi időben több jelentős leletet is találtak, így a kardfogú kenguruét, a szarvas "ördög wallaby"-ét, illetve egy ősi kacsáét.

[ uno.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés