»» ««

A bálnatrubadúrok elbűvölik a nőstényeket

Tudomány

Korábban sokáig azt gondolták, hogy a bálnák azért "énekelnek", hogy odacsalogassák a potenciális nemi partnereiket és elkergessék a riválisokat, de egy új ausztrál kutatás mást mutat.

Korábban sokáig azt gondolták, hogy a bálnák azért "énekelnek", hogy odacsalogassák a potenciális nemi partnereiket és elkergessék a riválisokat, de egy új ausztrál kutatás föltárta, hogy a nőstények nagy valószínűséggel a szerenádok alapján választanak párt maguknak.

A Queenslandi Egyetem kutatói szerdán bejelentették, hogy véleményük szerint a hímek énekei a bonyolult udvarlási szertartás része a hosszúszárnyú bálnáknál, és sokkal inkább a nőstények felé irányul, semmint a rivális hímek elűzésére.

"A hím énekesek sokkal több időt töltenek énekléssel a nőstények társaságában" - nyilatkozta Joshua Smith, az egyik kutató a nemzetközi hírügynökségeknek. Noha nem állíthatta, hogy az énekek odacsalják a nőstényeket, viszont az bizonyosnak tűnik, hogy megkönnyítik a nemi aktus létrejöttét.

Smith szerint az ének jellegzetességeit minden bizonnyal arra használják a nőstények, hogy fölmérjék az éneklő hímeket.

"Az a mód, ahogy a hímek felépítik a dalokat, talán az egyéni elemek, mint a magasabb vagy az alacsonyabb frekvenciák használata... az, hogy mennyire jól csinálják ezt, utalhat a hím tulajdonságaira, így az életerejükre, talán a korukra" - mondta. Elbeszélése szerint a cirpelésekből, nyögésekből és ugatásokból álló énekek ismétlődők, de határozott szerkezettel bírnak, és akár 20 km távolságból is észlelhetők.

"Az éneklés hossza 10, 15, 20 perctől akár 23 óráig is terjedhet. Átlagértéknek három óra jött ki" - mondta Smith.

Smith egy tudósokból és önkéntesekből álló csoporttal három évig dolgozott a bálnák nyomon követésén a kelet-ausztráliai partok mentén, mivel ezek a tengerlakók délre vándorolnak a Nagy-korallzátony közelében lévő szaporodóterületeikről.

"Még mindig sokat kell tennünk azért, hogy megértsük a hosszúszárnyú bálnákat és a közöttük fennálló szociális kapcsolatokat" - mondta Smith búcsúzóul.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés