»» ««

Jönnek a vörös dagály gyilkos algái

Tudomány

Floridában a vörös alga virágzás során rengeteg tengeri élőlény pusztul el.

A "vörös dagály" idején mérgezővé válhat a floridai tengerpart egyébként friss levegője, s most egy kutató az algavirágzás idejére maszkot ajánl a tenerparton járóknak. Florida nyugati partjainál időről-időre ellepi a tengert a mérgező vörös alga, és pusztítja a tengeri élőlényeket. A Mexikói-öbölben évszázadok óta előfordul a vörös algák elszaporodása, amelynek nyomán Florida partjait barnásvörös tengervíz önti el.

A "vörös dagály" milliószámra pusztítja a halakat és más tengeri élőlényeket. 1996-ban másfélszáz védett tengeri tehén érthetetlen halálának okát kutatva ismerték fel a biológusok a virágzó algák veszélyes tulajdonságait. Richard Pierce és munkatársai a sarasotai Mote tengerkutató laboratóriumban úgy találták, hogy a floridai "vörös dagályt" okozó Karenia brevis algafaj által termelt három idegméreg egyikének, a brevetoxin 3-nak ötvenszer akkora a koncentrációja a levegőben, mint a vízben. Ezzel magyarázható, hogy a "vörös dagályok" idején a tengerparton járókat száraz köhögés fogja el és ömlik a könnyük.

Pierce szerint a méreg a felrepedt algasejtekből a vízbe kerül és a hullámok keltette buborékokkal a felszínre emelkedik. A tenger felől fújó szél ezután a mérgező aeroszolt a partra fújja. A beszippantott aeroszol részecskék túlnyomó része a felső légutakban végzi, s az orrot és a torkot irritálja. Mintegy 6 százalék azonban a tüdőbe jutva asztmás zihálást, szoruló légzést válthat ki.

A Mote laboratórium "vörös dagályokról" szóló kiadványában Richard Pierce azt tanácsolja, hogy aki a vörös alga virázásának idején sétál a nyugat-floridai partokon, az légúti panaszok esetén viseljen maszkot - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat.

[ Delta ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés