»» ««

Egy rabul ejtő horvát sziget

Adria
2/2. oldal


Mirkóék napi kihajózással két, 11 és 12 méteres hajóval szállítják a búvárokat a merülőhelyekre. A hajók nagyjából 10-12 főnek kényelmesek az öltözködés szempontjából. Évente festik őket, kicserélik a szőnyeget, ha elhasználódott, szóval igyekeznek karbantartani. Általában napi két merülésre van lehetőség, a két palackkal és az ólommal együtt 38 euróba kerül a kirándulás. A hajókon DAN oxygen emergency set, rádió, mobiltelefon, mosdó, konyha garantálják a biztonságos és kényelmes búvárkodást. A hajó búvárokat és nem búvárkodó utasokat is szállít, tehát családi kíséretre is van lehetőség. Kedvező volt, hogy a búvárok számától függetlenül, előidényben akár három fővel is kifutottak. Nagyon vigyáznak a természetre, a vízből nem szabad semmit kihozni.
A kirándulások során Rab közelében, Rabot, vagy a környékbeli szigeteket - például Pag, Cres, Èutin, Goli - merülhetjük, természetesen a felsorolás nem teljes. Falaknál, barlangoknál, roncsoknál lehetséges a merülés, a búvárok igényei szerint. A hajó általában 10 órakor fut ki és délután 4 óra körül érkezik vissza a kikötőbe.
A víz alatti világ nem a szokványos Adria. Vezetőnk olyan helyeket ismert és mutatott meg nekünk, ahol ritka és különleges élővilágot találtunk, sok volt a látnivaló és nem kell hosszasan kutatni az érdekességek után. Előzetesen felhívta a figyelmünket például egy helyre, a Fjord bejáratánál, a kompkikötő mellett, ahol macskacápa szokott előfordulni. Találtunk is egyet elbújva egy üregben, sikerült le is fényképeznünk. Emlékezetes volt az is, amikor homárra vadásztunk. Természetesen ez nem volt igazi vadászat, nem bántottuk, csak kicsalogattuk az üregből, lefényképeztük és mentünk tovább.
Maga a csalogatás úgy zajlott, hogy vezetőnk egy kis halat egy közepesen erős zsinórra kötött, bevilágítottunk a fal alján kisebb üregekbe, és ahol látta, hogy bent van egy méretesebb példány, bedobta a halat, majd lassan húzta kifele. A kíváncsi homárnak több se kellett, jött utána. Így hát megcsodálhattuk az üregen kívül is, amíg a neki szánt halat jóízűen megette. Nem volt nehéz észrevenni, milyen erős ollói vannak... Amikor pedig egy szentpéterhallal találkoztunk, vezetőnk utólag mondta, hogy ez nagy szerencse, mert elég ritka - bár előfordul a környéken. Egy kis barlangban is merültünk egy szépet, Pag keleti oldalán. Az áramlás tapasztalataim szerint sehol nem volt jelentős, a merülések mélysége jellemzően a 25-40 méteres sávba esett.
A két merülés közti minimum két órás pihenő alatt lehetőség van teázáson kívül az evésre, vagy kikötésre egy part menti vendéglőnél. Időközönként kirándulásokat szerveznek, amikor a két merülés között a búvárok is többet lazíthatnak. Ilyenkor húst sütnek, finom salátával tálalják, tehát kellemes piknikhangulatban telik az idő. Minderre természetesen egy szép öbölben kerítenek sort, ahol fürdőzésre és szabadtüdős merülésre is van lehetőség.

Azt hiszem, hogy a Rabot felkereső búvárok itt az Adriát igazán szép oldaláról ismerhetik meg. A jó merülési lehetőségek, a remekül felszerelt bázisok, az érdekes felszíni látnivalók, a barátságos helybeliek gyakran eszembe jutnak, és remélem, hamarosan vissza is térhetek még erre a szép szigetre.

Weiler Tímea
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés